Nieuwsbericht

Eerste Europese online jongerenkamp

4 augustus 2020

Jongeren uit vijf landen beleven vakantieweek rond online sporten.

eSport & eGaming zijn hot! Daarom was dat het onderwerp van het eerste Europese online jeugdkamp in Duits Bocholt. Onder het motto “Come together online: Oympics in Europe” kwamen jongeren uit vijf landen van 13 tot en met 15 juli 2020 online samen in het Europa-Haus van Bocholt. In feite speelden ze niet, maar werd het thema theoretisch aangepakt.

“De jonge deelnemers realiseerden zich al snel dat jongeren in heel Europa en China op dezelfde manier gamen”, vertelt Petra Taubach, die het project begeleidde vanuit de stad Bocholt. Door middel van presentaties, films en online sportunits werkten de jongeren aan het opgelegde thema. Het online jeugdkamp begon op maandag 13 juli met videoboodschappen van burgemeester Peter Nebelo (Bocholt) en burgemeester Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek/Nederland). Nebelo: “Dit jaar is het Europees jeugdkamp iets heel bijzonders. Vanwege de coronapandemie, moesten we snel met iets nieuws voor de dag komen, zeker als persoonlijke bezoeken niet toegestaan of zeer moeilijk te realiseren waren. Maar we wilden het kamp zeker laten doorgaan!” Zijn Nederlandse collega was ook blij dat de jongeren dit jaar het kamp op anders – maar toch samen – konden beleven.
Een van de taken voor jongeren was om te zien hoe eSports en eGaming in hun land invloed hebben op de jeugdcultuur. Ze maakten korte overzichten waaruit bleek dat de verschillen niet zo groot zijn. Veel games worden in de verschillende landen met dezelfde intensiteit gespeeld. Als compensatie voor al die computerspelen deden de jongeren fitness- en spierontspannende oefeningen.

Online voorbereidende vergaderingen

In tegenstelling tot de vroegere face-to-face jeugdontmoetingen, vereiste het online jeugdkamp een veel intensievere voorbereiding. De leiders van de jeugdgroepen uit de bevriende steden Akmene (Litouwen), Bocholt (België), Oude IJsselstreek (Nederland), Vlora (Albanië) en Wuxi (PR China) kwamen in totaal vijf keer samen met alle jongeren. Om elkaar te leren kennen, maakten de deelnemers kleine filmpjes over zichzelf in hun omgeving en over hun favoriete hobby. Ze moesten ook een PowerPoint of een film maken over één van de andere landen. “We hebben veel geleerd van andere landen,” zei een deelnemer uit Wuxi.

Eregasten in het Online Camp

Tijdens eerste dag konden de jongeren de zilveren medaillewinnaar in de wegwedstrijd voor vrouwen, Jutta Tielemann, uit Bocholt interviewen. Tielemann meldde dat ze als lid van de Duitse nationale ploeg in 1988 naar Seoul (Zuid-Korea) was gegaan en niet had verwacht terug te komen met een medaille. Caster en programmeur Sven Reinchardt was eregast op de tweede dag. Hij sprak met de jongeren over het leven als spelontwikkelaar. De financiering van zijn leven als game-ontwikkelaar was ook het onderwerp van de videoconferentie. Voormalig oud-gamer Koen Schobbers uit Nederland kwam op 15 juli online langs. Hij vertelde de jongeren hoe hij tot gamen was gekomen. Hij maakte het verschil tussen mannen en vrouwen in de game-ontwikkeling bijzonder duidelijk. Volgens Schobbers is 9 5% van de mannelijke gamers actief in de professionele competities. Naast de kansen wees hij ook op de risico’s. Voldoende slaap, leren, gezonde voeding, sport en sociale contacten zijn een must, niet alleen voor vrijetijdsspelers, maar ook voor professionele gamers.

Volgende Europees jeugdkamp in 2021

Het volgende kamp vindt plaats van 11 tot en met 17 juli 2021. Waarnemend burgemeester van de stad Bocholt, Elisabeth Kroesen, nam daarom op de laatste dag van het jeugdkamp afscheid van de Europese jeugd in de hoop ze volgend jaar allemaal persoonlijk – of online – terug te zien. Het hoofd van het departement Cultuur en Onderwijs, Jule Wanders, steunde deze wens, vooral omdat de financiering van het Europees jeugdkamp 2021 wordt gewaarborgd door het ERASMUS + – Youth in Action-programma.