Nieuwsbericht

BOCHOLT, EUROPESE GEMEENTE!

8 september 2020

Burgemeester Stijn Van Baelen en schepen van jumelages Leo Cardinaels onthulden op maandag 7 september op de grens met Grote Brogel het eerste bord ‘Bocholt, Europese gemeente’. Zo komen er 13 nieuwe borden langs de belangrijkste invalswegen naar Bocholt.

Bocholt ging in 1980 een officiële jumelage aan met het gelijknamige Bocholt in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Toen werden er al diverse borden aan de invalswegen gehangen om deze verbroedering in de verf te zetten. Nu, 40 jaar later, bleven er nog slechts twee van deze borden over. Op voorstel van voormalig schepen van jumelage Jan Schrijvers worden er nu nieuwe borden gehangen. De nieuwe borden kregen een eigentijdse look die overeenkomt met de richtlijnen die door de Europese Gemeenschap worden aanbevolen.

Door de covid19-pandemie staan ook de uitwisselingen met Duits Bocholt sinds maart 2020 op een laag pitje. Diverse uitwisselingen en bezoeken moesten noodgedwongen afgezegd worden.  Maar uitstel betekent zeker geen afstel. Schepen Leo Cardinaels: “Dit jaar moest een topjaar worden met onder andere uitwisselingen in het kader van het Beethovenjaar, de Europese markt voor amateurkunstenaars, het muziekfestival van de scouts en het Europese jongerenkamp. Dat laatste kamp werd wel online georganiseerd, maar echte uitwisselingen zorgen toch voor een hoger verbroederingsgehalte.  In afwachting van de heropstart van de contacten met onze partnerstad, plaatsen we nu deze borden op de invalswegen. Het is ook een symbolische geste om duidelijk te maken dat we onze Duitse vrienden niet vergeten zijn.”

“Dit jaar zal er ook geen bezoek meer aan Duits Bocholt georganiseerd worden” vult burgemeester Stijn Van Baelen nog aan, “zowel de kermis als de kerstmarkt in Duits Bocholt zijn geannuleerd wegens de opflakkering van de coronacijfers in Duitsland. Ook het jongerenfestival waar onze jongerenband Paper Planes zou optreden is uitgesteld naar september 2021.”

BURGEMEESTERVERKIEZINGEN

Burgemeester Stijn Van Baelen, burgemeester Peter Nebelo en de burgemeester van Rossendale (GB) in 2017 – Foto Petra Taubach

Op zondag 13 september zijn er verkiezingen in Duits Bocholt waarbij naast een nieuwe gemeenteraad ook een nieuwe burgemeester wordt gekozen. In Duitsland wordt een burgemeester rechtstreeks door de kiezers aangeduid. Wie wordt de opvolger van Peter Nebelo (SPD) die sinds 2004 burgemeester was van Duits Bocholt? Er zijn 8 kandidaten. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat één kandidaat al in de eerste stemronde 50 % van de stemmen zou behalen. Op 27 september volgt dan een tweede stemronde tussen de twee kandidaat-burgemeesters die de meeste stemmen hebben behaald in de eerste ronde. Wie zal Peter Nebelo op 7 oktober officieel opvolgen? Thomas Kerkhof van de CDU, Stefan Schmeink van de SPD, Peter Wiegel van de Stadtpartei, de onafhankelijk kandidaat Berthold Besenkemper of een van de kandidaten van de kleinere partijen?

In Duitsland is het ook mogelijk om per brief te stemmen. Dat moet je dan wel op voorhand aanvragen. In Duits Bocholt blijkt dat heel populair te zijn. Al bijna 8000 kiezers willen per brief stemmen. Men vermoedt dat de coronacrisis hiervoor de reden is. Wie toch naar het stemhokje wil komen moet een mondmasker dragen, anderhalve meter afstand houden én een eigen pen meebrengen. In Duitsland is er geen stemplicht!