Nieuwsbericht

Coronaregels verstrengd: code oranje voor sportwereld

13 oktober 2020

De  Belgische coronacijfers blijven onrustbarend stijgen. Ook in Limburg stijgen de cijfers nu veel sneller. De regering kondigde daarom  gisteren nieuwe maatregelen aan bovenop de regels die al gelden sinds vrijdag 9 oktober. Vanaf woensdag 14 oktober geldt daardoor code oranje” voor de sportwereld. “De cijfers voor Bocholt zelf zijn bemoedigend.” zegt burgemeester Stijn van Baelen, “We blijven als gemeente in “code geel”. De voorbije zeven dagen hadden we 15 positieve covid19-gevallen. Dat is ongeveer een gemiddelde van 2 per dag. Gisteren, op maandag 12 oktober, telden we één nieuwe coronapatiënt.”

Coronakaart 13 oktober 2020

Vanaf woensdag 14 oktober 2020 geldt dus voor de sportwereld “code oranje”. Wat wil dit zeggen:

Concreet betekent dat dat indoorsporten, waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden, verboden worden voor iedereen boven 12 jaar.

Alle indoor sporten waarbij de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden, worden stopgezet. In de praktijk: basketbal, volleybal, handbal, zaalvoetbal, gevechtsporten, enz. vallen na enkele speeldagen opnieuw stil. Gymnastiek en zwemmen kunnen wel nog. Het enkelspel in tennis, badminton en tafeltennis ook. Fitness en trainingen waarbij de afstand van anderhalve meter gerespecteerd wordt, blijven eveneens mogelijk.

 • De jeugd onder de 12 jaar mag wel nog sporten, ook bij indoor contactsporten.
 • Outdoor sporten als voetbal en wielrennen kunnen gewoon doorgaan.
 • De kleedkamers en douches moeten bij alle sporten, indoor en outdoor, dicht. De enige uitzondering is het zwemmen.
 • De kantines mogen open blijven, maar blijven onderworpen aan de maatregelen die voor de horeca gelden: enkel zittend, maximaal 4 personen per tafel, anderhalve meter tussen de tafels.
 • Publiek blijft toegelaten met de reeds geldende beperkingen in het ministerieel besluit: maximum 200 personen indoor en 400 outdoor (tenzij een speciale toelating is toegekend). Afstand en mondmaskers verplicht.
 • Sportkampen kunnen tijdens de herfstvakantie doorgaan in kleinere groepen, volgens dezelfde protocollen die gelden voor jeugdkampen.

Burgemeester Stijn Van Baelen: “Aanstaande donderdag komt de gemeentelijke veiligheidscel weer samen. Daarbij zullen ook vertegenwoordigers van het woonzorgcentrum, de politie en de scholen aanwezig zijn. Wij volgen de cijfers en de nieuwe richtlijnen op de voet. Van zodra er plaatselijke maatregelen genomen moeten worden die afwijken van de nationale, zullen we dit direct communiceren. Het openhouden van de scholen is een topprioriteit van zowel politici als gezondheidsdeskundigen. Daarom roepen we iedereen op om de zes gouden regels te blijven volgen!”

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten