Nieuwsbericht

Elia start met versterking hoogspanningslijn in Bocholt

1 februari 2021

Elia, de Belgische hoogspanningsnetbeheerder, start begin februari 2021 met werken aan de hoogspanningslijn die door Bocholt loopt. Deze hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren.

 Versterking ruggengraat Belgische hoogspanningsnet

Elia versterkt de hoogspanningslijn tussen hoogspanningsstations ‘Massenhoven’ in Zandhoven en ‘Van Eyck’ in Kinrooi en Maaseik. Deze hoogspanningslijn is onderdeel van de ruggengraat van het elektriciteitsnet dat wordt uitgebaat op 380kV. Via dit spanningsniveau kan Elia snel en efficiënt grote hoeveelheden elektriciteit transporteren door het hele land. De energietransitie leidt tot meer intern elektriciteitsverkeer in België en meer uitwisseling van elektriciteit met onze buurlanden. Een sterkere hoogspanningslijn tussen Zandhoven en Kinrooi is nodig om de import en export van elektriciteit tussen België en Nederland vlotter te laten verlopen. Zo kan de bevoorrading van elektriciteit voor het hele land in de toekomst worden blijven verzekerd.

 Nieuw type elektriciteitsdraden op bestaande hoogspanningslijn

De bestaande hoogspanningslijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan vervoeren. Vandaag hangen er elektriciteitsdraden langs een kant van de hoogspanningsmasten. Eerst voorziet Elia de hoogspanningslijn van een extra draadstel aan de andere kant van de masten. Daarna wordt het bestaande draadstel vervangen door nieuwe elektriciteitsdraden. Vanaf februari 2021 tot eind 2022 werkt Elia in Bocholt. De volledige hoogspanningslijn is 92 kilometer lang en overspant 15 gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg. De werken over het volledige traject moeten eind 2024 klaar zijn.

Meer informatie?

Op de webpagina www.elia.be/projecten vind je de meest actuele informatie over dit project. Als je vragen hebt over het project of de impact ervan, kun je terecht bij Elia via het e-mailadres omwonenden@elia.be of het gratis nummer 0800 11 089.