Nieuwsbericht

GIRLS ONLINE

2 maart 2021

Op zondag 25 april organiseert men in Duits Bocholt een online meeting voor meisjes en jonge vrouwen. Tussen 12u00 en 19u00 worden er vier online workshops georganiseerd. Het wordt een Europees gebeuren waarvoor men nog op zoek is naar honderd meisjes tussen 12 en 20 jaar. Liefst jongeren uit Bocholt, maar ze mogen ook uit onze buurgemeenten komen.

Doel van Girls Online

Het is bekend dat kinderen en adolescenten op een andere manier getroffen worden door de Corona-crisis. Zij ervaren de gevolgen ervan anders dan volwassenen. Zij zijn tijdelijk beperkt in hun rechten op bescherming, participatie en bevordering en voelen zich niet serieus genomen door de publiek opinie en de besluitvormers. Bovendien worden gereduceerd tot de rol van “thuis-studenten” of “corona-regelbrekers”.
De schrik, onzekerheden en zorgen over hun toekomst, hun sociale beperkingen en de enorme veranderingen in het onderwijs, waar van hun grote flexibiliteit wordt gevraagd, kregen in hun ogen weinig aandacht. Vooral jonge meisjes hebben het momenteel zeer moeilijk. Ze missen de contacten met andere meisjes enorm.

Met deze actie willen de organisatoren van Girls Online de meisjes een duwtje in de rug geven en hun laten zien dat ze niet alleen zijn; dat er ook meisjes in onze buurlanden zijn die dezelfde behoefte hebben aan contact.

Maar het gebrek aan onderwijsmogelijkheden is niet alleen problematisch voor de cognitieve ontwikkeling – de psychosociale ontwikkeling van kinderen en adolescenten – maar lijdt ook tot een gebrek aan persoonlijk contact met hun leerkrachten, klasgenoten en vrienden. Vooral wanneer er in het eigen gezin weinig ruimte en tijd is voor gesprekken, luisteren of energie geven, vinden kinderen en jongeren hun gevoel van betrokkenheid vaak alleen in hun schoolomgeving. Corona verhindert momenteel echter ontmoetingen tussen Europese jongeren.

Girls Online wil jongeren ondersteunen, met name op het gebied van internationale ervaring en intercultureel leren. We willen ook de sociaal achtergestelde kinderen erbij betrekken. De afschaffing van het gebruikelijke schoolaanbod over meerdere weken, maanden of, in het ergste geval, jaren, zal de kloof in de schoolcompetenties van kinderen en jongeren met verschillende achtergronden nog verder vergroten. Daarom willen we dit laagdrempelige aanbod speciaal voor deze meisjes doen. Geïnteresseerde jongens zijn natuurlijk ook welkom.

Beschrijving

Op zondag 25 april worden vanuit een studio in Doetinchem lieve vier verschillende workshops aangeboden, waaraan meisjes (12-20 jaar) kunnen deelnemen. De meeting gebeurt via Zoom. De meisjes staan via de camera in contact met de workshopleiders (voor elke workshop is er een Nederlandse en een Duitse begeleider) die de activiteit ter plaatse uitvoeren en toelichten.

De meisjes moeten actief deelnemen. ze kunnen vragen stellen en hulp krijgen als dat nodig is. Zo komen ze in contact met een andere taal en leren uit hun comfortzone te komen door aan vreemden vragen te stellen en te leren spreken voor een groter publiek.

De Duitse meisjes krijgen een variant van het Nederlands te horen waarmee ze tot nu toe weinig of geen contact hebben gehad en visa versa. Daarmee breiden ze niet alleen hun sociale, maar ook taalkundige vaardigheden uit. Het Nederlands, dat in België wordt gesproken, verschilt hier en daar van het Nederlands dat in het grensgebied wordt gesproken. Het leren kennen van deze taalverschillen is echter ook een uitdaging die alleen kan worden overwonnen in multinationale jongerenontmoetingen.

Na de workshops is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. We proberen ook jonge meisjes te vinden die graag geïnterviewd worden.

Door deel te nemen aan dit evenement zien de meiden ook hoe leuk het is om samen te werken in een internationaal team. Op deze manier leren ze verschillende aspecten in een niet-formele omgeving. Elke deelnemer ontvangt een doos met ingrediënten die ze tijdens de workshops kunnen gebruiken. Deze dozen zijn uiteraard gratis. Op deze manier kunnen meisjes uit minder bevoorrechte gezinnen ook deelnemen aan zo’n internationaal project. Ze hebben allemaal dezelfde materialen.

De thema’s van de workshops sluiten aan bij de interesses die meisjes over het algemeen hebben:

    • Workshop 1: cupcakes e.d.
    • Workshop 2: communicatie-tekenen
    • Workshop 3: make-up en mode
    • Workshop 4: dans-challenge Jerusalem

Deelname is gratis!

Interesse

Meld je dan zo snel mogelijk aan via: