Nieuwsbericht

Speelpleintjes worden verder vernieuwd

2 maart 2021

Net zoals in 2020 gaat de gemeentelijke technische dienst van Bocholt in 2021 verder met de vernieuwing van speeltoestellen op de verschillende speelterreinen en -pleintjes in Bocholt.

Kinderopvang

Burgemeester Stijn Van Baelen: “Momenteel zijn nog enkele weggenomen speeltoestellen in herstelling en wat later dan gepland – jammer genoeg speelt ook corona hier een rol in – zullen we deze binnenkort terugplaatsen, samen met een pak nieuwe toestellen. We vinden het belangrijk dat er verschillende speelwaarden in zo’n speeltoestel zitten, daarom kiezen we voor: glijden op diverse manieren, klimmen en klauteren op diverse manieren, uitdaging, hangen, coördinatie, motorische behendigheid, samenspel, fantasie, chillen, uitkijk, springen, kamp, rollenspel, (hoogte)-parcours, voetje van de grond, …”

“We leggen hoge eisen aan de nieuwe speeltoestellen”, verduidelijkt schepen van openbare werken Erik Vanmierlo, “de speeltoestellen moeten passen in een landelijke omgeving en buurt en bestaan uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Verder moeten de toestellen door meerdere kinderen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Bovendien letten we er op dat de speeltoestellen onderhoudsvrij of toch zeker onderhoudsarm zijn (bv. hout dat niet bewerkt of geschilderd moet worden). Ook moet de leverancier een lange levensduur garanderen (garantie op houtrot, algemene garantie, metalen voetsteunen onder palen…). De

Bierkensveld

speeltoestellen moeten voldoen aan alle geldende veiligheidsnormen. Zo letten we bijvoorbeeld op de valdemping: bij een val moet een ondergrond van gras of zand voldoende. Speeltoestellen zijn er niet alleen voor de allerjongsten, maar dienen ook vaak als ‘hangplaats’ voor tieners. Daarom besteden we er ook veel aandacht aan dat ze vandalismebestendig zijn. Samen met de leden van de kindergemeenteraad en schepen van jeugd Lieve Theuwissen, hebben we diverse toestellen bekeken, geëvalueerd en de definitieve keuze goedgekeurd.”

  • Recreapark: een speelcombinatie van 12,20 m op 9,30 m en een zandspeelcombinatie voor de kleinste kinderen.
  • Bierkensveld: een speelcombinatie van 12,20 m op 12,40m en een dubbele schommel.
  • Kinderopvang Bocholt: hier komt een klimlabyrint.

“Ook in het najaar zullen we nog een aantal speeltoestellen op andere pleintjes vernieuwen.” aldus nog burgemeester Van Baelen.