Nieuwsbericht

De nieuwe blauwe zak: vanaf 1 april

12 maart 2021

De Nieuwe Blauw zak is er vanaf 1 april

Vanaf 1 april 2021 mag er meer afval in de pmd-zak.  Meer bepaald mag vanaf 1 april naast de vertrouwde plastic flessen en flacons, metalen drankverpakkingen en drankverpakkingen ook zacht verpakkingsplastic in de blauwe zak. Hieronder enkele vragen en antwoorden over het gebruik van de nieuwe blauwe zak.

Wat is de nieuwe sorteerregel?

Vanaf 1 april mag er dus ook een plastic botervlootje, yoghurtpotje, folie, chipszakje, vleeschaaltje in de pmd-zak.

Hoe wordt ik geïnformeerd over de Nieuwe Blauwe Zak?

Vanaf 15 maart 2021 valt bij elke inwoner een folder over de Nieuwe Blauwe Zak in de brievenbus.  Ook is er mediacampagne die start vanaf 15 maart waarin de Nieuwe Blauwe Zak wordt aangekondigd.

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken na 1 april?

De oude zakken kunt u nog blijven geldig tot 31 december 2021. Geen probleem dus als u nog een voorraadje liggen heeft, of als er in uw verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.  Vanaf 1 april mag u ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe pmd-zak: 0,15 euro per stuk.

Van wanneer kan ik een rol Nieuwe Blauwe Zakken aankopen?

Wij verwachten dat de nieuwe pmd-zakken vanaf week 15 in de verkoopspunten ter beschikking zijn.  Tot dan kan u een rol oude zakken aankopen.  Zij blijven bruikbaar tot en met 31 december 2021.

Kan ik een volledige rol oude pmd-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?

Het is niet mogelijk om een volledige rol oude pmd-zakken om te ruilen tegen een nieuwe rol.  U heeft tot en met 31 december 2021 de tijd om uw oude zakken buiten te zetten.  U gaat ook meer zakken gebruiken dan nu omdat er meer plastic verpakkingsafval in de pmd-zak mag.

Wat is het verschil tussen de Nieuwe en oude pmd-zakken?

Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets.  Dit blijft het trekbandsysteem.  De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart.  De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter.  De zak zal dikker aanvoelen.  Het opschrift van de zak vermeld de nieuwe sorteerregel:

Oude blauwe pmd-zak

Te gebruiken tot en met 31 december 2021

Nieuwe blauwe pmd-zak

Verwacht in de verkooppunten vanaf week 15

•             Blauwe trekbandzak met zwart lint

•             60 liter

•             20 zakken/rol

•             3 euro/rol

 

·    Blauwe trekbandzak met wit lint

·    60 liter

·    20 zakken/rol

·    3 euro/rol

·    Dikkere zak

Kan ik de zachte plastics nog naar het recyclagepark brengen?

Vanaf 1 april 2021 staat er geen container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak. Als u deze afvalstroom naar het park brengt, hoort het in de blauwe zak te zitten.

Ik heb heel wat folies, teveel voor in blauwe zakken te stoppen.  Kan ik deze toch naar het park brengen?

Limburg.net organiseert de ophaling en inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. Bedrijven, instellingen, kmo’s kunnen met vergelijkbaar kmo-afval (afval dat qua aard, samenstelling en hoeveelheid te vergelijken is met huishoudelijk afval) op het park terecht. Vanaf 1 april kan u enkel pmd in de blauwe zak afleveren in het park.  Zeer grote resten folie van een wikkelrol, meerdere kuub plastic vallen niet onder vergelijkbaar afval.  VEEL verpakkingsafval van uw bedrijfsactiviteiten hoort niet thuis op het recyclagepark.  Kmo’s, zelfstandigen en en bedrijven kunnen terecht bij Valipac.

Ik heb een plastic verpakkingsitem (grote folie) dat niet in de zak past?  Wat moet ik hiermee doen?

Net zoals u bij het oud papier en karton eens een doos moet platduwen en opplooien om in een doos met oud papier en karton te passen, kan het zijn dat u misschien ook een grote folie dient op te plooien of kleiner te maken vooraleer deze in de pmd-zak past.