Nieuwsbericht

Noord-Limburgse hulp aan Trooz

31 januari 2022

9 gemeenten uit Noord-Limburg slaan de handen in elkaar en leveren materiële bijstand aan de gemeentelijke basisschool in het door wateroverlast getroffen Trooz.

De wateroverlast richtte een enorme ravage aan in de zomer van vorig jaar. Ook de gemeente Trooz, nabij Luik, werd daarbij zwaar getroffen.

De gemeentelijke basisschool in Trooz, vlak aan de Vesder gelegen, werd geconfronteerd met een enorme schade aan de gebouwen. Het water heeft er metershoog gestaan. Vrijwilligers en inwoners werkten er al met man en macht om de plaatselijke scholen te laten openen begin september. Tot op zekere hoogte is men hierin geslaagd: zelfs de school die het zwaarste werd getroffen, kon openen. De kinderen krijgen nu les in containers.

Na tussenkomsten van brandweerlieden van Hulpverleningszone Noord-Limburg in de eerste dagen na de ramp, groeide er solidariteit en werd er contact gehouden met mensen ter plaatse.
Burgemeester Frank Smeets legt uit hoe het initiatief groeide: “Tot op heden waren er al tal van burgerinitiatieven om slachtoffers ter plaatse bij te staan. Aansluitend op deze initiatieven, wensten de lokale overheden in Noord-Limburg ook hulp te bieden. Op de zoneraad van de hulpverleningszone werd hier onder burgemeesters in het najaar van 2021 uitvoerig over gesproken. We wilden niet zomaar een financiële bijdrage leveren, maar een concrete actie op poten zetten in de vorm van materiële steun. Zo hebben we er zicht op dat de uitgaven goed besteed worden: de realisaties zijn meteen zichtbaar op het terrein.”

Over het initiatief

Het initiatief gaat uit van 9 Noord-Limburgse gemeenten (Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Pelt en Peer) die deel uitmaken van de hulpverleningszone. Concreet wordt er materiële bijstand geleverd aan de gemeentelijke school La Broux:

  • Er werden vorige week containers geplaatst waar de kinderen zich kunnen omkleden en waar ze bij regen kunnen schuilen.
  • Het asfalt van de speelplaats werd samen met brandweerlieden van Hulpverleningszone Noord-Limburg aangepakt.
  • Voor de schoolkinderen werden onder meer fietsen, ballen, basketringen, voetbaldoelen en speeltuigen aangekocht en ingezameld, ter plaatse gebracht en geïnstalleerd. Het materiaal werd op 28 januari ingeladen en met het logistiek transport van de hulpverleningszone ter plaatse gebracht.

Samen sterk

De actie is het resultaat van een samenwerking tussen gemeenten, wat verschillende voordelen heeft. De gemeenten kunnen meer bereiken door de middelen samen te voegen en ter plaatse hulp te bieden.
“De gemeenten uit Noord-Limburg bundelen met deze tussenkomst hun krachten. Dankzij deze samenwerking kunnen we veel meer betekenen en echt een verschil maken, zeker nu voor deze school. We zijn er trots op dat we er mee voor hebben gezorgd dat de kinderen die er school lopen weer van hun speeltijd kunnen genieten en we het leven voor deze zo getroffen gemeenschap wat aangenamer kunnen maken,” aldus Bob Nijs, burgemeester Lommel en voorzitter van de hulpverleningszone.

De gemeentelijke school La Broux

De kinderen krijgen les in tijdelijke units die als leslokaal werden ingericht.

… enkele dagen na de overstroming ….

Het plein waar nu de containers staan. Links op de foto is het schoolgebouw te zien.

Brandweerlieden van de hulpverleningszone Noord-Limburg monteren fietsen voor de kinderen.