Nieuwsbericht

Bocholt in de bres voor Oekraïne

2 maart 2022

Meer dan een half miljoen Oekraïners is op de vlucht voor oorlog in Oekraïne. Dit menselijk leed raakt ons allemaal. Om zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen op te vangen, hebben we jouw hulp nodig. Heb jij een #plekvrij en woon je in Bocholt? Meld je dan via info@bocholt.be of 089 20 19 18. De gemeente stelt zelf ook één woning en één gemeentelijke accommodatie ter beschikking.

#Plekvrij?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi lanceerde de campagne ‘#PlekVrij’. Belgen die een ruimte/plek vrij hebben om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, kunnen hun steentje bijdragen. Dat kan gaan van een kamer tot een appartement of een leegstaand vakantiehuis. Stuur een mailtje naar info@bocholt.be en beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen je vrij hebt en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, en dergelijke meer) het precies gaat. Vermeld ook zeker jouw contactgegevens en adres. Het gemeentebestuur van Bocholt roept de Bocholtenaren op om deel te nemen aan deze humanitaire actie.  Medewerkers van de gemeente en het OCMW verzamelen alle inzendingen en bezorgen de lijst van alle opvangplaatsen aan het Nationaal Crisiscentrum.

Gemeente Bocholt stelt woning ter beschikking

Burgemeester Stijn Van Baelen: “Het gemeente en het OCMW stellen zelf ook één woning ter beschikking. Daar kunnen we alvast ook twee volwassenen en twee kinderen opvangen. Indien het nodig moest blijken hebben we ook nog een gemeentelijke accommodatie die we kunnen gebruiken indien er meer vraag naar opvang moest komen.”

We zoeken ook begeleiders en tolken

Je hebt geen plek vrij in je woning, maar wilt wel graag op een andere manier helpen? Dat kan. We zijn ook op zoek naar tolken en mensen die de Oekraïense vluchtelingen willen begeleiden. Is dit iets voor jou? Stuur dan ook een mailtje met jouw gegevens naar info@bocholt.be. Zodra we nood hebben aan jouw hulp, contacteren we je. Op dit moment organiseren we als gemeente geen materiële inzamelactie.

Financiële steun

Kan je geen opvang geven of aan begeleiding doen, dan kan je de oorlogsvluchtelingen ook financieel een steuntje in de rug bezorgen. Onder de naam Oekraïne 12-12 lanceren de leden van Consortium 12-12 een gemeenschappelijke oproep ten voordele van de slachtoffers van de crisis in Oekraïne. De zeven humanitaire organisaties die deel uitmaken van het consortium zijn bezorgd over de gevolgen van het militaire conflict voor de inwoners van het land. Een donatie kan gedaan worden via de website of op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Meer info vind je op https://www.1212.be/nl/ 

Info

  • Meer info vind je alvast op: https://info-ukraine.be/nl 
  • Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9u00 tot 17u00.