Nieuwsbericht

STUDIEAVOND ‘SMELL IT’: HOE HERKEN JE DRUGSLABO’S EN –AFVAL EN WAT ZIJN DE GEVAREN?

7 maart 2022

Parket Limburg organiseert samen met de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt een gratis studieavond over de gevaren van drugsproductie. Ervaringsdeskundigen vertellen je er over hoe je drugsafval kan herkennen en welke signalen wijzen op een drugslabo. Help jij mee om drugsnetwerken en illegale dumpingen tegen te gaan?

De voorbije jaren zijn de productie van synthetische drugs en de dumpingen van drugsafval in onze provincie sterk gestegen. Dit zorgt voor ernstige risico’s voor onze veiligheid, onze gezondheid en het milieu. Samen met de betrokken gemeenten roept Parket Limburg dan ook op om verdachte signalen te melden. Dit kan gratis via het anoniem drugsmeldpunt Limburg (0800 208 77).

Programma

Tijdens de infoavond ‘Smell it’ leer je hoe je drugslabo’s en –afval kan herkennen. Zo zal er een geurtafel aanwezig zijn waarlangs je kennismaakt met de typische chemische geuren afkomstig van een drugslabo. De infoavond gaat door op dinsdag 29 maart 2022 om 20u00 in de Zinnezaal in CC Palethe (Jeugdlaan 2 te Pelt). Het programma van deze avond ziet eruit als volgt:

 • Introductie door Carine Buckens van Parket Limburg
 • Dr. Apr. Nathalie Meert – Forensisch deskundige drugs Nationaal Instituut voor Criminalistiek & Criminologie (NICC)
  • Wat is een drugslabo en gedumpt drugsafval?
  • Wat zijn de gevaren?
 • Frank Nelis – Afdelingshoofd Drugs bij de Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Yoeri Nijs – Federale Gerechtelijke Politie Limburg
  • Waaraan herken ik een drugslabo of drugsafval?
  • Wat doet drugsproductie met een woning?
  • Wat zijn de correcte handelingen?
  • Het anoniem drugsmeldpunt Limburg
 • Geurtafel: waarnemen via reuk
 • Vragen & antwoorden

Wil jij er graag bij zijn tijdens deze interessante infosessie? Schrijf je dan voor 22 maart in via www.limburg.be/smell-it.

Meer info:
• Parketwoordvoerdster Anja De Schutter, 012 39 98 16