Nieuwsbericht

Update werken N73 – Grote Baan Reppel

14 april 2022

Vorig jaar startten de werken aan de N73 – Grote Baan in Reppel. Het project loopt over het grondgebied van Peer, Oudsbergen en Bocholt. De gemeente Oudsbergen is het leidinggevende bestuur in  dit dossier.  Op hun website kan je het project op de voet volgen. Hieronder geven we een stand van zaken.

Nutsleidingen

Sinds oktober vorig jaar verplaatsen en vernieuwen de nutsmaatschappijen hun kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecommunicatie. In mei worden deze nutswerken afgerond. Na het bouwverlof, in de eerste week van augustus, starten de riolerings- en wegenwerken. Vanaf dan kan je de werken enkel van Bree naar Peer voorbijrijden. In omgekeerde richting volg je een omleiding via Meeuwen.

Wat houdt het project precies in?
De N73 tussen Bree en Peer is een belangrijke verbindingsweg, maar tussen de rotondes aan industriezone Laarderheide en industriezone Peerderbaan liggen geen fietspaden. Deze ontbrekende schakel pakken we nu aan.

Aan beide zijden van de baan komen vrijliggende enkelrichtingsfietspaden in asfalt, gescheiden van de rijweg door een groenstrook. Aan de Reppelerweg in Bocholt, ter hoogte van de voormalige Reppel fabriek, komt een fietsoversteekplaats zodat fietsers in twee tijden kunnen oversteken. Voor verkeer vanuit Peer leggen we hier een linksafslagstrook aan en de bushaltes worden omgevormd tot bushavens, zodat bussen langs de rijweg kunnen stoppen. Tijdens de werken leggen we meteen ook een gescheiden rioleringsstelsel aan.

Binnen dit fietspadenproject worden op grondgebied Oudsbergen ook de gemeentewegen Reppelerweg, Weverstraat en Bessenstraat vernieuwd. Ondergronds legt Fluvius een gescheiden riolering aan en de straten worden heraangelegd met een nieuw wegdek in asfalt.

Enkelrichtingsverkeer vanaf begin augustus
De komende weken ronden de nutsbedrijven hun kabelwerken af en worden al enkele voorbereidingen voor de hoofdwerken getroffen. Verkeer ondervindt hier geen hinder van. Dit verandert na het zomers bouwverlof bij de start van de riolerings- en wegenwerken. Begin augustus wordt meteen de helft van de rijbaan ingenomen en kan verkeer enkel van Bree naar Peer langs de werken rijden. In de andere richting moet verkeer een omleiding volgen via Deusterstraat, Peerderbaan, Weg op Bree, Soetebeek en Meeuwerkiezel.

Vanuit Peer blijft de industriezone Laarderheide en vakantiepark Erperheide bereikbaar. Maar vanaf de rotonde is de N73 afgesloten voor verkeer richting Bree. Plaatselijk verkeer (-3,5T) kan via lokale wegen in Ellikom op zijn bestemming geraken en de projectzone oversteken (tussen noord en zuid) blijft grotendeels mogelijk. De handelaars in de werfzone blijven maximaal bereikbaar.

Blijf op de hoogte
In onze volgende nieuwsbrief vertellen we je meer over de juiste timing, het precieze verloop en de lokale verkeersmaatregelen van de hoofdwerken. Info die je straks ook vindt op www.oudsbergen.be/N73. Hier kan iedereen zich trouwens inschrijven op deze digitale nieuwsbrief.

De stad Peer en de gemeenten Bocholt en Oudsbergen organiseren in juni nog een infomoment voor omwonenden. Bewoners en handelaars in de directe omgeving ontvangen hiervoor in de loop van mei een uitnodiging in de brievenbus.