Nieuwsbericht

Bocholt dimt openbare Led-verlichting

31 oktober 2022

De voorbije maanden zijn de prijzen van elektriciteit zeer fel gestegen. Fluvius, de intercommunale die onze openbare verlichting beheert, heeft daarom – mee op verzoek van diverse lokale besturen – verschillende mogelijkheden uitgewerkt om op kortere termijn sneller en meer energie te besparen.

Fluvius stelt drie mogelijke scenario’s voor. Voor twee van de drie scenario’s is afstemming met andere gemeenten nodig. We zijn dan ook volop afspraken aan het maken met onze buurgemeenten. Van zodra er concrete afspraken zijn zullen, maken we die natuurlijk direct bekend.

Wat we in Bocholt op dit moment wel al zelf kunnen realiseren is het dieper dimmen van onze interactieve Led-verlichting. 27 % van ons openbare verlichtingsnet bestaat uit deze Led-lampen. Door het lichtniveau doorheen de nacht aan te passen – met behoud van de verkeersveiligheid uiteraard – kunnen we al een forse besparing realiseren ten opzichte van lampen die de hele nacht op volle sterkte branden.  Het dieper dimmen gebeurt in drie stappen: stap 1 van het dimmen start om 20u00 en bij stap 3 om 23u00 zijn deze armaturen gedimd tot 30 %. Op vrijdag- en zaterdagnacht dimmen we maar tot 50 % omdat er dan meer verkeer is. Tussen 4u00 en 6u00 wordt de lichtsterkte terug opgebouwd” naar 75 % van het oorspronkelijke vermogen.

Zelf zal je bijna geen verschil in lichtsterkte merken, maar qua verbruik maakt dit wel een groot verschil.