Nieuwsbericht

Voor een sterkere arbeidsmarkt in Noord-Limburg

7 november 2022

De acht Noord-Limburgse lokale besturen en OCMW’s (Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt) kennen aleen jarenlange en unieke traditie van regionaal samenwerken in de organisaties Welzijnsregio Noord-Limburg en DISV regio Noord-Limburg. Samen gaan ze nu een samenwerkingsovereenkomst aan met VDAB om de arbeidsmarkt in de regio te versterken.

Noord-Limburg wordt gekenmerkt door een hogere werkzaamheidsgraad dan gemiddeld in Limburg, nl. 75,4%. De werkzoekendengraad ligt met 4,8% één procentpunt lager dan gemiddeld in Limburg (5,8%). Noord-Limburg vormt dus een sterk presterende regio op het vlak van arbeidsmarkt. Maar uitdagingen zijn er nog voldoende. De regio telt ongeveer 20.000 niet-beroepsactieven tussen 20 en 64 jaar. Een groep die we potentieel kunnen aanspreken om de vele vacatures in de regio in te vullen. In het afgelopen jaar ontving VDAB 7.056 vacatures uit de regio Noord-Limburg, een stijging van 32% t.o.v. het afgelopen jaar. 1.440 vacatures stonden eind september 2022 nog open. De regio wordt ook gekenmerkt door veel interimvacatures, eind september stonden nog zo een 3.341 interimvacatures open.
De focus in deze overeenkomst ligt op drie ambities: meer mensen terug aan de slag laten gaan, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt en sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat, ook wel levenslang leren genoemd. Een versterkte samenwerking tussen de VDAB en lokale besturen is één van de hefbomen binnen het Vlaams Regeerakkoord om deze ambitie te bereiken.

De samenwerkingsovereenkomst resulteert in een actieplan waarin er bijzondere aandacht is voor het activeren van niet-beroepsactieve burgers, het stimuleren van sociale economie, het sensibiliseren rond lokale werkgelegenheid en het ontwikkelen van een passend opleidingsaanbod in de regio.