Kuieren door het dorp 6

Kuieren door het dorp 6

Jongensschool en Bibliotheek ‘de Priool’

De Priool

Klasfoto’s in 1899 genomen achter de priool, met meesters Lievesoons en Engelen. Bijna alle jongens op deze klasfoto’s hebben 15 jaar later aan het IJzerfront gevochten en heel wat van hen lieten er het leven.

De voormalige gemeentelijke ‘aangenomen jongensschool’ werd gebouwd tussen 1868 en 1873 (architect H. Jaminé) en als school gebruikt van 1869 tot 1992.

De ijzeren koepelconstructie op het centrale gebouw (de ‘préau’ of overdekte speelplaats) werd in 1868 ontworpen door ir. Pâris-Isaac uit Marchienne-au-Pont. In Bocholt werd ‘préau’ verbasterd tot ‘priool’.

Beide oorspronkelijke zijvleugels werden verlengd met twee klassen, de oostvleugel in 1917 en de westvleugel in 1932.

Het frontale gebouw, oorspronkelijk een onderwijzerswoning, deed van 1948 tot 1966 dienst als gemeentehuis.

Na de restauratie en de verbouwing in 1994 is het gebouw in gebruik genomen als gemeentelijke hoofdbibliotheek. In 2018 is het gebouw opnieuw aangepast om er ook de Geschied- en Heemkundige Kring van Bocholt te huisvesten.

Het gebouw is door Vlaanderen geregistreerd als ‘vastgesteld bouwkundig erfgoed’.

Oorlogsmonument

Het monument voor de gesneuvelden is een werk van beeldhouwer Alfons De Cuyper (Sint-Niklaas 1877-Gent 1954), met atelier in Luik (Cornillon). Het is door Vlaanderen beschermd als monument.

De Klas van meester Engelen in 1899.

Het werd in 1921 geplaatst op de hoek van het goed “van den Steen” bij de huidige rotonde aan het begin van de Kaulillerweg als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

Aan de oorlog 1914-1918 namen meer dan 150 jonge mannen deel die in Bocholt geboren werden of er tijdens de oorlogsjaren hun domicilie hadden. Van hen zijn er 19 gesneuveld. Eén Bocholter burger werd als vermeende spion door de Duitsers doodgeschoten en staat ook bij hen vermeld.  Niet alle namen van de overige dienstplichtigen en vrijwilligers werden op het monument aangebracht.

Na de Tweede Wereldoorlog werden ook de namen van de gesneuvelde Bocholter soldaten en weerstanders maar ook van de burgerslachtoffers uit die oorlog op het monument aangebracht.

Omwille van de herinrichting van het kruispunt Kaulillerweg/Dorpsstraat in 1967 werd het monument verplaatst naar het plein voor de jongensschool, eerst voor de linkervleugel van de school. In 1999 werd ook dit plein heraangelegd en kreeg het zijn huidige plaats voor de andere vleugel van het gebouw (inmiddels gemeentelijke bibliotheek ‘De Priool’).