Fietsdiefstal: meld en label

Fietsdiefstal: meld en label

Wees fietsdieven te snel af

  • Sluit je fiets altijd af – zelfs als je maar even weg bent en ook als je fiets in een privéruimte, binnenplaats, garage, kelder of bewaakte fietsenstalling staat.
  • Maak je fietstas en je bagagedrager altijd leeg.
  • Gebruik een goed slot – eventueel zelfs meerdere sloten – en klik je fietskader met je slotkabel aan een vast voorwerp (fietsenrek of paal).

Toch gestolen, doe aangifte

  • Is je fiets gestolen, doe dan aangifte bij de politie of online via www.police-on-web.be.
  • Vind je verloren of gestolen fiets snel terug, registreer je fietsgegevens en/of bescherm je fiets extra tegen diefstal met het Bikebank label via Bikebank
  • Misschien is je onbeheerde fiets al opgehaald door de gemeentediensten. Neem dan contact op met het onthaal van de technische dienst (089 20 19 50). De fietsen staan er gestald.

Fietslabelactie politiezone Carma – fietsregistratie

Een gemerkte fiets komt sneller terug bij zijn eigenaar

Jaarlijks worden tussen 1 april en 31 oktober fietslabelacties georganiseerd binnen politiezone CARMA.

In Bocholt kun je elke eerste maandag van de maand tussen 14u00 en 16u00 op de gemeentelijke werkplaats terecht.

Dit houdt in dat je rijksregisternummer wordt afgedrukt op een fraudebestendig label en dat dit label op je fiets wordt geplakt. Nadien ontvang je een fietspas met de persoonlijke gegevens van je fiets.

De federale overheid heeft sinds 1 mei 2024 een nieuw uniform registratiesysteem ontwikkeld nl. ‘My Bike’.
Het verschil met het oude labelsysteem is dat het label met het rijksregisternummer wordt vervangen door een sticker met een unieke QR-code. De persoonsgegevens zijn niet meer zichtbaar. Als je de QR-code zou scannen, zal je enkel kunnen zien of de fiets gestolen is of niet. Zo ja, kan je de eigenaar anoniem een berichtje sturen. De politie heeft wel toegang tot de databank van My Bike en kan zo de gestolen en gevonden fiets aan de eigenaar bezorgen.

Tijdens onze komende labelacties in Bocholt zullen de medewerkers van het Veiligheidshuis je nog de keuze laten: het oude label met rijksregisternummer of het nieuwe label met de QR-code.
Het online aanvragen van een fietslabel zal nog steeds kunnen, maar verloopt dan via My Bike.

Buiten dit standaard aanbod kunnen specifieke acties voor groepen (bijvoorbeeld scholen, verenigingen, bedrijven) op maat georganiseerd worden.

Hoe aanvragen

  1. oude label met rijksregisternummer:
    via de website van de stad Genk. Je ontvangt van hun dan een gepersonaliseerd fietslabel, een fietspas en een folder met tips tegen fietsdiefstal.
  2. nieuwe label met QR-code:
    via Mybike

Wat meebrengen

  • Je identiteitskaart (want daarop staat je rijksregisternummer)

Kostprijs

Gratis