Evenementen

Evenementen

Erfgoedevenementen 2020

Jaarlijks zijn er een aantal evenementen waarbij erfgoed in de kijker staat in heel Vlaanderen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Archeologiedagen  …; maar er zijn ook jaarlijks weerkerende of éénmalige lokale evenementen, zoals herdenkingen, tentoonstellingen, lezingen.

Omwille van de coronamaatregelen werden reeds een aantal evenementen uitgesteld of afgelast.

Open Monumentendag met je smartphone | zondag 13 september

De Sevensmolen trekt met Open Monumentendag veel kijklustigen. Dit jaar zal die bijzondere dag anders zijn dan anders, geen kraampjes geen hapjes en drankjes maar wel een virtueel bezoek aan de molen op veilige afstand.

Als je voorbij de molen komt op 13 september zal je bij de ingang een groen bord met een QR code zien staan. Als je die scant met je smartphone kom je op de site van Open Monumenten terecht bij de pagina van de Sevensmolen. Daarop kan je zien hoe de molen werkt van bij de wieken, over de mechaniek tot bij het gemalen graan. Je krijgt er ook technische uitleg bij.

Bij goed weer, er moet wel voldoende wind zijn, zal de molen ook draaien. De molenaars kunnen je niet ontvangen, maar zullen zeker zwaaien en vanop een veilige afstand je vragen beantwoorden.

Een ideale uitstap met de fiets op Open Monumentendag

MolenNetwerk Kempen~Broek vzw (MNKB) zet zich in voor het ‘op de kaart zetten’ en toegankelijk maken van de 47 windmolens en watermolens, waarvan er veel nog regelmatig draaien en soms ook nog malen, in GrensPark Kempen~Broek.
Naast de Watermolenroute (Opitter, Opoeteren, Neeroeteren, Wurfeld, Maaseik en Tongerlo) en de Grensmolenroute (Molenbeersel, Neeritter, Stramproy) stippelt MNKB nu de Kempenmolenroute uit waar de molens van oa Bocholt deel van uit maken.

Deze fietsknooppuntenroutes zijn al opgenomen in de Molenfolder/Molenfietskaart Kempen~Broek “Molens Vertellen Verhalen”. Deze is te verkrijgen op de dienst Toerisme en in bib ‘de Priool’ en in het molenhuis van Kaulille (€ 1,00).
Maak kennis met ons rijk molenerfgoed. Want in GrensPark Kempen~Broek kun je met je smartphone samen met de Erfgoedapp van Faro, die je gratis kan downloaden, het waterrad of de molensteen van een eeuwenoude watermolen of stoere windmolen laten draaien. Je Smartphone gebruik je simpel als virtuele sleutel op de poorten van veel molens.

Meer over MolenNetwerk KempenBroek vzw kun je lezen via de websites: www.kempenbroekmolens.org en op www.facebook.com/MolensKempenBroek

Kalender

  • Herdenking 11 november Wapenstilstand
  • Tentoonstelling van de Heemkundige Kring Bocholt in bib ‘de Priool’ over ‘ De Duitse inval op 11 mei 1940’
  • Archeologiedagen ‘Het verhaal van het Kauliller urnenveld op de Dorperheide’
  • Herdenking vliegtuigcrash Lozen tijdens WO II in juni

Vliegtuigcrash WOII

Traditioneel herdenken we rond 22 juni de crash van een bommenwerper van het Britse leger  in 1944 op Lozerheide. Dit jaar wilden we ook herdenken dat er nog andere vliegtuigen neergestort zijn in Lozen, nl in de Veldstraat, langs de Hamonterweg en in de Rondestraat. Dit wilden we blijvend in herinnering brengen door het plaatsen van infoborden en een fietsroute tussen de verschillende crashplaatsen.

Helaas was het coronavirus een spelbreker en kunnen we omwille van de veiligheid van alle aanwezigen, ouderen en kinderen, deze herdenking niet laten doorgaan. Alles wordt verschoven naar juni 2021.

Toch willen we deze gebeurtenis niet zomaar laten voorbijgaan en geven we hier, op de website van de gemeente Bocholt en de facebookpagina’s van de Heemkundige Kring Bocholt en de gemeente Bocholt, een beknopte samenvatting van het artikel over de vliegtuigcrashes dat verscheen in het tijdschrift ‘Tussen Halt en Stop’ van de Heemkundige Kring Bocholt van november 2019.

‘De eerste bommenwerper die werd neergehaald stortte op 16 juli 1941 neer aan de rechterkant van de Lozerheidestraat, tegenover de Lozerheide.  Het was een Wellington.  De zes bemanningsleden kwamen allen om.  De piloot was een Nieuw-Zeelander, Gordon Osborne.

Een tweede Wellington stortte neer op 31 augustus 1943 achter de Rondestraat.  De brokstukken lagen over een groot gebied verspreid, tot aan Damen (begin van de Leemskuilenstraat).  Ook deze vijf Britse bemanningsleden, onder wie piloot Henry Heron, verloren allen het leven.

Op 22 april 1944 was het de beurt aan een Halifax van de Canadese luchtmacht.  Het eindigde achter in de Veldstraat.  Vier van de zeven bemanningsleden, ook wie de piloot Wilfred Carter, overleefden de crash.

Precies twee maanden later, op 22 juni 1944, kwam een Lancaster neer in de Lozerheide.  Zes van de zeven bemanningsleden verloren er het leven.  De zevende, de Canadees MacKenna, sprong uit het neerstortende vliegtuig, maar viel te pletter in St.-Huibrechts-Lille.’