Bocholt Future-Proof

Bocholt Future-Proof

Bocholter groenbeleid valt in de prijzen

De Openbaargroen-awards is een jaarlijkse wedstrijd van de Vereniging Voor Openbaar Groen en haar partners, waar alle Vlaamse lokale besturen aan kunnen deelnemen. 

Op de finaledag op 14 december 2023 werden niet alleen alle wedstrijdresultaten bekendgemaakt, maar werden ook de beste voorbeeld-stellende groene, bijenvriendelijke en klimaatbestendige realisaties gepresenteerd. Het was bovendien een ideale gelegenheid om inspiratie op te doen voor toekomstige groenprojecten. 

Bocholt kroonde zich als beste in de categorie ‘plantenperken’, kreeg een eervolle vermelding voor de omgevingsaanleg gemeentehuis in de categorie ‘omgevingsgroen’, was laureaat ‘klimaatbestendig project’ met de omgevingsaanleg en kreeg een goede score als bijenvriendelijke gemeente.

 

’t Huis van de gemeente wordt klimaatrobuust

Nadat vorig jaar de omgeving van ’t Bocholter Huis van de gemeente al werd vernieuwd, starten nu de werken om het gebouw zelf C0²-neutraal te maken. Er komt o.a. een groendak, bijkomende zonnepanelen, een isolerende buitenschil en groenwand.

Het gemeentehuis van Bocholt dateert oorspronkelijk uit 1966 en werd vergroot in de periode 1988-1990. De binnenkant kreeg een grondige facelift met een totale renovatie van 2009 tot 2012. Vorig jaar werd de omgeving rond ’t Huis van de gemeente al gerenoveerd: er kwam nieuwe bestrating, parkings, wadi’s en veel groen.

Meer groen en minder verharding in de woon- en werkomgeving heeft heel wat positieve effecten, en niet alleen op de gevolgen van de klimaatverandering:

  • beter waterbeheer (droogte en wateroverlast)
  • verkoelend effect
  • zuiveren lucht
  • meer biodiversiteit
  • verhogen woonkwaliteit

Nu starten de werken om het gebouw zelf klimaatrobuust te maken.  Het doel is om er een C0²-neutraal gebouw van te maken.

Naast spouwmuurisolatie en een isolerende laag van 14 cm steenstrips, komt er een groendak, hetgeen niet alleen isolerend werkt maar bovendien dienst zal doen als waterbuffering. Het zadeldak verdwijnt. Dit was dringend aan vernieuwing toe en er was ook waterinsijpeling. Op het nieuwe platte dak creëert men zo ook plaats voor bijkomende zonnepanelen. Aan de linkerzijde van het gebouw komt er een groenscherm. Deze zijde is immers het meest op de zon gericht en warmt het meeste op. De wand zorgt voor een koelingseffect. De nieuwe beplanting die vorig jaar rond ’t Huis van de gemeente werd aangeplant wordt verwijderd en hergebruikt op diverse andere plaatsen in de gemeente. De totale werken, die uitgevoerd worden door A.O. Driesen uit Pelt kosten ongeveer 1 miljoen euro. Maar de energiebesparing van het nieuwe gebouw zou tot € 40.000 per jaar kunnen opbrengen.

Tegelijkertijd wordt de elektriciteit binnen het gebouw vernieuwd om te voldoen aan de huidige richtlijnen en de opmerkingen van de brandweer.

 

Het Nevenplein breekt uit en wordt groen

Meer groen en minder verharding in de woon- en werkomgeving heeft heel wat positieve effecten, en niet alleen op de gevolgen van de klimaatverandering. Zo zorgen ze niet alleen voor een groene uitstraling in onze gemeente met een meerwaarde voor de buurt en de waarde van woningen tot gevolg, maar verbeteren ze ook de luchtkwaliteit en zijn ze in staat om de omgeving te koelen bij extreme hitte door de vorming van een eigen microklimaat. De aanwezigheid van kwalitatief groen heeft een positief effect op de gezondheid en elke Bocholtenaar. 

Provinciaal project ‘Klimaatbomen in Limburg’

Samen met 40 andere Limburgse gemeenten, ondertekende onze gemeente het nieuwe klimaatbomenproject van de provincie Limburg. Daarmee engageren we ons om tegen september 2024 stappen te zetten rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid. Op 30 maart 2023 signeerden de burgemeesters en schepenen symbolisch het charter en klonk het officiële startschot van het klimaatbomenproject dat tot en met augustus 2024 loopt met de steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

5 belangrijke aandachtspunten voor een klimaatrobuust bomenbestand

Provincie Limburg werkt in het kader van klimaatadaptie al enige tijd rond klimaatbomen in de woon- en werkomgeving. Dit met een gezond, divers en klimaatrobuust Limburgs bomenbestand voor ogen. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. het promoten van een doordacht bomenbeleid via plannen
  2. het werken aan een diversiteit aan bomen
  3. bomen oud laten worden
  4. bomen combineren met ander groen
  5. en werken aan klimaatbestendige groeiplaatsen.

Planmatige aanpak gemeentelijk bomenpatrimonium

Via projecten wil de provincie ook concreet aan de slag gaan. Zo maken ze sinds 2020 samen met experten werk van een lijst van boomsoorten die geschikt zijn voor de bebouwde omgeving en het veranderende klimaat. En dankzij de steun van LSM kan er ingezet worden op een planmatige aanpak van het gemeentelijk bomenpatrimonium.

“Dat er nood is aan ondersteuning van Limburgse gemeenten in het kader van een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand is duidelijk, als je de 41 inschrijvingen bekijkt”, meent Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Klimaat. “Het is dan ook geen eenvoudige klus. Je moet de belangrijke functie van bomen duidelijk maken én er naar handelen. Dat betekent dat je er rekening mee houdt tijdens het ontwerp, de aanleg en het beheer van je domeinen. Het gaat niet alleen over waardevolle bomenbestanden behouden, maar ook over het uitbreiden en investeren in de toekomst. En dan mag je de burger niet vergeten die de boom soms liever ziet gaan dan komen.”

Focus op intensieve trajectbegeleiding op maat

Concreet zet “Klimaatbomen in Limburg” in op volgende onderdelen:

  1. begeleiding bij de inventarisatie van gemeentelijke bomenbestanden
  2. begeleiding bij het opstellen van een bomenvisie, -beleidsplan, -beheerplan
  3. onderzoek en beheer van welbepaalde bomen
  4. communicatie naar en sensibilisatie van inwoners en
  5. de uitbouw van kennis bij het personeel van de gemeenten.

Via het ter beschikking stellen van European Tree Technicians (ETT) en European Tree Workers (ETW) kunnen gemeenten tijdens het project ook effectief bomen laten evalueren en verzorgen. Dit zijn vooral bomen met een voorbeeldfunctie. 

Wil je meer weten over welke klimaatbomen er allemaal zijn, hoe je ze plant of het best vervoert? Neem dan zeker een kijkje op de website van Klimaatbomen in Limburg.

Bloemenweides op braakliggende terreinen 

De groendienst treft tijdens onderhoudsbeurten dikwijls rommel, groenafval, overschotjes van aanlegwerken, …  aan op braakliggende percelen. 

Dit wil gemeente Bocholt tegengaan door deze percelen in te zaaien met een inheems en lokaal geproduceerd bloemenmengsel van limburgzaait. Met deze actie slaan we twee vliegen in één klap. Door de mooie bloemenweelde helpen we de insectenpopulatie en gaan we sluikstorters ontmoedigen. 

© RLLK

De bloemen en kruiden trekken vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed doen aan de nectar. Tal van vogelsoorten profiteren van de zaden en de insecten. Door gebrek aan stuifmeel in de zomer kunnen insecten onvoldoende reserves aanleggen voor de winter waardoor er heel wat verzwakken en sterven. Bijensterfte zorgt ervoor dat er in het voorjaar te weinig bijen aanwezig zijn om al de bloesems te bestuiven. Fruitkwekers en akkerbouwers ondervinden daardoor heel wat economische schade.