Groene premies en ondersteuning

Groene premies en ondersteuning

Ontharden, vergroenen, duurzaam en klimaatvriendelijk zijn,…

Soms wil je wel, maar lukt het financieel net niet! Gemeente Bocholt wil je graag hierbij helpen en voorziet een ondersteuning die misschien voor jou een verschil kan maken.


Toelage voor het ontharden en vergroenen van private voor- en achtertuinen.

Foto: Wim Collet

Wil je je tuin graag wat meer klimaatrobuust maken en meer ruimte geven aan groen en water?

Gemeente Bocholt ondersteunt je graag met een premie per m² die je onthardt en voorziet van groen!

Voordelen van minder steen en meer groen:

  • positief effect op verdroging
  • het water kan beter infiltreren in de bodem
  • het grondwater wordt aangevuld
  • houdt regenwater langer vast
  • meer verkoeling bij hitte
  • meer diversiteit in de tuinen (vogels, vlinders, bijen)
  • een groene leefomgeving geeft niet alleen letterlijk meer zuurstof maar zorgt ook mentale rust.

Er wordt subsidie verleend voor:

  • gazon ter vervanging van een open verharding: 5,00 euro/m²
  • beplanting ter vervanging van open verharding: 10,00 euro/m²
  • gazon ter vervanging van een verharding: 10,00 euro/m²
  • beplanting ter vervanging van verharding: 15,00 euro/m²
  • aanplantingen voorzien in streekeigen planten ontvangen een extra subsidie van 3 euro/m² enkel en alleen daar waar streekeigen planten geplaatst zijn

Lijst streekeigen plantgoed

Hoe aanvragen?

Om aanspraak te maken op de subsidie dien je het aanvraagformulier , voorzien van de gevraagde bijlagen, in te vullen.

Lees alle voorwaarden in het reglement.

Je geeft aan de gemeente Bocholt toegang tot de infrastructuur en inzage in alle relevante stukken om ter plaatse de correcte aanwending van de toegekende toelage te kunnen controleren. Het gemeentebestuur behandelt je aanvraag. Indien goedgekeurd ontvang je je premie.

Voor extra informatie, nieuws en inspiratie in verband met het klimaatbestendig ontwerpen van je tuin en terras, neem een kijkje op Limburgse duurzame tuinen.


Ondersteuning bij de aanleg van een geveltuin op openbaar terrein

Een geveltuin is een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelgrens zoals een gevel van een gebouw of een vrijstaande muur, inclusief de afboording. Een geveltuin brengt een beetje natuur in de gemeente. Dat is niet alleen mooi, er zijn ook aantoonbare voordelen van geveltuinen voor vogels en insecten, afkoeling en verbetering van de luchtkwaliteit.

© Seppe Kuppens

Voordelen van een geveltuin:

  • meer kleur, sfeer en gezelligheid in de straat
  • betere luchtkwaliteit
  • meer biodiversiteit (insecten, vogels)
  • meer verkoeling (schaduw en verdamping)
  • minder wateroverlast (opvang water)
  • minder droogte
  • klimaatgezond (betere bescherming tegen extreme weersomstandigheden)

Hoe aanvragen?

Lees alle voorwaarden in het reglement.

Vul het aanvraagformulier in en kies je planten uit onderstaande lijsten. Vergeet niet de gevraagde documenten toe te voegen!

Plantenlijst zon/halfschaduw

Plantenlijst schaduw

De gemeentelijke diensten kijken na in hoeverre het mogelijk is om een straatgeveltuin op jouw adres te realiseren. Bij een ‘go’, komt onze groendienst met plezier gratis je geveltuin aanleggen.

Boek een Klimaattuincoach

De tuin is de plek bij uitstek om je te ontspannen: spelen met de kinderen, werken in de (moes)tuin, vrienden ontvangen, genieten van een warme zomeravond. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je je er het hele jaar door ‘thuis’ voelt.

Dat kan door jouw tuin klimaatrobuust in te richten! Zo is je tuin weerbaar voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast. Dit zijn fenomenen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Maar met de juiste maatregelen blijft jouw tuin het hele jaar door een fijne plek! Welke maatregelen dat zijn lees je in ‘In 7 stappen naar een klimaattuin’.

Wil jij jouw tuin omvormen tot zo’n klimaatrobuuste tuin waarin het altijd heerlijk vertoeven is? Dan helpen we jou daar graag mee verder! Doe beroep op een van de Klimaattuincoaches en hij/zij geeft jou het nodige advies om zelf aan de slag te gaan.

Een Klimaattuincoach is een gemotiveerde en ervaren tuinontwerper die volgende diensten levert:

  • Tuinbezoek: tijdens dit bezoek geeft de coach advies over een mix van grote en kleine maatregelen om je tuin aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan tips rond het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het opvangen van hemelwater. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij het advies wordt optimaal rekening gehouden met de eigenschappen van jouw tuin, vragen, wensen en budget.
  • Schriftelijk verslag en vlekkenplan: binnen de twee weken na het bezoek ontvang je een schriftelijk verslag met daarin alle tips en mogelijkheden. Hierbij zit ook een zogenaamd vlekkenplan. Dat is een schets van de voorgestelde aanpassingen voor je tuin.
  • Klimaattuinkrant en praktische fiches: via de Klimaattuinkrant geven we extra tips en voorbeelden mee en verwijzen we door naar praktische fiches, waarmee je zelf aan de slag kan. Ze helpen je op weg om zelf aanpassingen in je tuin door te voeren, met of zonder hulp van de Klimaattuincoaches. Deze zijn ook te vinden op de website www.limburgseklimaattuinen.be

Met het advies van de Klimaattuincoach, het vlekkenplan en de praktische fiches kan je zelf jouw tuin klimaatrobuust (her)inrichten of gericht op zoek gaan naar ondersteuning hierbij.

Let wel! De Klimaattuincoach neemt niet de plaats in van een tuinarchitect. Hij levert een schematisch plan af met mogelijke maatregelen, maar geen detailplan en geen beplantingsplan.

Voorwaarden voor een bezoek van een Klimaattuincoach

Voorbeeld van een vlekkenplan

  • Een advies van de Klimaattuincoach kost 300 euro. Hiervan vragen we een bijdrage van 75 euro van de tuineigenaar, de overige 225 euro draagt de gemeente bij. De 75 euro wordt na het afleveren van het vlekkenplan en schriftelijk verslag door de Klimaattuincoach gefactureerd.
  • Je bent bereid om je tuin zoveel mogelijk in te richten volgens de adviezen van de Klimaattuincoach, gebaseerd op de 7 stappen voor een klimaattuin. Dit kan natuurlijk stapsgewijs en gespreid in de tijd.

De Klimaattuincoach is een samenwerking tussen gemeente Bocholt, provincie Limburg en Centrum Duurzaam Groen en kadert binnen de Green Deal Natuurlijke Tuinen.
We beschikken over een pool van 4 Klimaattuincoaches.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan hier in. De coach neemt zo snel mogelijk contact op om een bezoek in te plannen.

Je kan een interview met onze Bocholtse Klimaattuincoaches hier lezen.