Bouwpremies

Wat

Je vindt hier een beknopt overzicht van mogelijke premies. Wil je een volledig overzicht ga dan naar www.premiezoeker.be.

Renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie kan aangevraagd worden door eigenaar-bewoners wanneer hun woning ouder is dan 30 jaar, wanneer ze geen andere woning volledig in volle eigendom hebben, wanneer ze voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden en wanneer de facturen van de renovatiewerken maximaal 2 jaar oud zijn. Men kan een premie aanvragen in 4 categorieën: de structurele elementen van de woning, het dak, het buitenschrijnwerk en de technische installaties (centrale verwarming, elektrische installatie en sanitair). 

Aanpassingspremie

Je komt in aanmerking voor de aanpassingspremie als je woning wordt aangepast aan de bijzondere behoeften van een, inwonende, 65+.

Dit kan voor 2 onderdelen:

  •  een aanpassingspremie voor technische installaties (installatie badkamer, plaatsen aangepast toilet en/of een tweede toilet op een andere woonverdieping, traplift of rolstoelplateaulift, installatie van vaste – in de woning verankerde – elektromechanische hulpmiddelen om zich te verplaatsen in de woning, plaatsen handgrepen/steunmiddelen in sanitaire ruimten, automatiseren van bestaande toegangsdeur,  garagepoort of rolluiken);
  •  een aanpassingspremie voor verbouwingen die de woning veiliger en beter toegankelijk maken (hellende vlakken, verbrede toegangsdeur, wegwerken hinderlijke drempels, verbreden gang of deuropeningen of vergroten/herschikken van woonvertrekken/sanitaire ruimten, verhogen/verlagen van vloeren, plaatsen veilige trap), verbouwings- en inrichtingswerken om een wooneenheid te maken waarin de bejaarde zelfstandig en afzonderlijk kan wonen.
    De premie bedraagt 50% van de kostprijs van de werken met een maximum van € 1.250,00 en minimum € 600,00 – de factuur bedraagt minimum € 1.200,00 incl. btw.

Fluvius-premies

Er zijn premies voor hoogrendementsbeglazing, dakisolatie, zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, kelderisolatie, condensatieketel (beschermde afnemer), warmtepomp, zonneboiler,… . Er is ook een totaal renovatiebonus wanneer men meerdere investeringen doet.  Klik voor meer informatie hier.

Andere

De Vlaamse overheid geeft ook een premies voor verwarming, zoals de vervanging van een open haard, steenkool- of houtkachel.