Kids-ID

Wat

De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar en bevat alle identiteitsgegevens van jouw kind én zijn of haar foto. De namen van de ouders staan op de kids-ID vermeld. En de gegevens van jouw kind zijn zichtbaar op de kaart, maar zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

De kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. De kaart is:

  • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat jouw kind vergezeld is van een van de ouders met een geldige identiteitskaart.
  • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar je als volwassene ook gewoon met jouw identiteitskaart naartoe kan, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

De kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart jouw kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren…) wanneer jouw kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet want vanaf zes jaar krijgen kinderen een PIN-code. Zo kunnen ze zich online identificeren met hun kids-ID. Ook maken diverse beveiligingselementen de kaart moeilijk vervalsbaar. Het document bevat geen handtekeningscertificaat omdat kinderen jonger dan 12 jaar geen documenten mogen tekenen.

Voorwaarden

Een kids-ID is altijd drie jaar geldig en blijft geldig tot de vervaldag, ook al is jouw kind ondertussen 12 jaar geworden. De kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer jouw kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus worden aangepast door de gemeente waarnaar jouw kind zal verhuizen. Je dient hiervoor wel de pin -en pukcode mee te brengen. Als je een kids-ID wilt aanvragen, moet je het ouderlijk gezag hebben en jouw kind meebrengen bij de aanvraag.

Hoe aanvragen

De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders en is enkel verplicht als je met jouw kind naar het buitenland gaat. Je komt op afspraak naar het gemeentehuis.

Meebrengen

  • 1 recente, scherpe pasfoto van je kind, volgens de wettelijke eisen
  • e-ID van de ouder aanwezig bij de aanvraag
  • Opgelet! Bij een aanvraag van een Kids-ID moet ook het kind(je) aanwezig zijn.

Kostprijs

  • € 6,70 (standaardprocedure van 3 weken)
  • € 91,90 (spoedprocedure van 2 werkdagen, af te halen in het gemeentehuis)
  • € 124,40 (superspoed, als je de Kids-ID zelf afhaalt in Brussel)

Betaal bij voorkeur met bankcontact.

Procedure

Het aanmaken van de kids-ID duurt ongeveer drie weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor u op reis vertrekt. Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure liggen dan wel een stuk hoger. Neem voor de spoedprocedure zo snel mogelijk contact op met de dienst burgerzaken in het gemeentehuis.

Kids-ID afhalen

Wanneer je de kids-ID aangevraagd hebt, krijgt u volgende codes toegestuurd per post:

  • een PIN/PUK-code om de kaart te activeren
  • een code ‘contact ouders’ om het cascadesysteem ‘Hallo Ouders’te activeren.

Ook voor het afhalen van een Kids-ID moet je een afspraak maken.

Diefstal of verlies

Meld de diefstal van je Kids-ID aan de politie. Zij geven je een attest waarmee je een nieuwe kaart aanvraagt bij de dienst Bevolking.

Ben je de identiteitskaart verloren? Laat je Kids-ID meteen blokkeren. Bel naar de helpdesk van Binnenlandse Zaken op het gratis nummer 00800 21 23 21 23 of 02 518 21 23 – de klok rond bereikbaar.