Vossen en marter

Vossen en marter

VOSSEN

Over heel Vlaanderen gaan stemmen op over een stijgende problematiek rond de vos. Steeds meer klachten betreffende schade aan pluimvee worden geregistreerd. Gelukkig kan een voldoende beveiligd kippenhok een slachtpartij voorkomen.

In Vlaanderen is de vos beschermd en de jacht erop aan banden gelegd.

Nuttige dieren

Vossen eten kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen. Net deze soorten kunnen schade toebrengen aan landbouwgewassen. De vos is dus een partner in het beperken van landbouwschade. Daarnaast ruimt hij ook heel wat kadavers op.

Hoe bescherm je jouw kippen ?

Wil je er echt zeker van zijn dat de vos niet tot bij jouw pluimvee komt ? Hou dan rekening met onderstaande raadgevingen:

  • de omheining moet minimum 1,3 meter hoog zijn;
  • de maasgrootte mag maximum 3 tot 4 cm zijn;
  • bevestig de draad aan de buitenzijde van de palen en span hem strak aan;
  • plooi de bovenste 40 cm van de draad naar buiten onder een hoek van 30° of bevestig één of enkele elektrische schrikdraden aan de buitenkant;
  • leg rondom de buitenzijde van de omheining een rij tegels, betonplaten, planken of gaas van 40 cm of graaf de omheining 50 cm diep in.

Klachten registreren

Om de schadeproblematiek op te volgen en tevens een beter inzicht te krijgen op Vlaams Niveau heeft de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) een meldpunt opgericht. Door dit meldpunt aan te vullen draagt u als burger bij tot een beter inzicht in de aard en de omvang van de Vossen- en marterproblematiek. Informatie die een eerste stap naar een oplossing kan beteken!

Link naar het meldpunt: http://hvv.be/Page/42/Vossenschade.aspx

STEENMARTER

Ooit was de steenmarter een erg zeldzaam dier. Ze werden massaal vervolgd en waren ook vrij kieskeurig in de keuze voor hun leefgebied. Die situatie is recent veranderd door de opkomst van een nieuw ’type’ steenmarter, dat zich helemaal heeft aangepast aan de menselijke omgeving.

Het gevolg is dat de steenmarter geleidelijk aan West-Europa terug veroverd heeft als leefgebied. Ze leven nu niet enkel op het platteland in verlaten schuurtjes, maar ook in woonwijken en zelfs het centrum van steden. Daar eten ze grote hoeveelheden ratten en muizen.

Toch is het niet enkel positief nieuws. Steenmarters kunnen voor geluidsoverlast zorgen en durven daken, isolatie of auto-onderdelen beschadigen. Soms belagen ze zelfs je kippen of kleine huisdieren als cavia’s en konijnen. Gelukkig bestaan er maatregelen die samenleven met Steenmarters aangenamer maken.

Ook is er de mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen, maar daarvoor moet je één van de verplichte stappen ondernemen. De andere (vrijblijvende) ingrepen helpen de dieren weghouden.

Meer info hierover vind je op: http://www.ecopedia.be/3/traject/steenmarter