Wespen

Wat

Bestrijding van wespen met een bestrijdingsmiddel is alleen op zijn plaats als er in en rond huis sprake is van een ware plaag. Deze bestrijding gebeurt door wespenpoeder in de vliegopening van het wespennest te spuiten. Als wespen te veel overlast geven zal het nest verwijderd moeten worden.

In deze folder maakt een duidelijk onderscheid tussen de diverse geel/zwarte insecten

Wat kan u doen?

Wespenoverlast milieuvriendelijk voorkomen

Je kan wespen uit de buurt houden door op een plek waar je er geen last van hebt, een jampot met limonadesiroop neer te zetten.
Ook kan je vallen plaatsen om de wespen te vangen. Er zijn kant-en-klare vallen te koop waarin siroop moet worden gedaan. De wesp kruipt erin, kan er niet meer uit en zal verdrinken. Deze vallen zijn ook zelf te maken door een (papieren) trechter in een jampot te hangen, net boven de siroop.
Een enkele wesp die binnenshuis komt, kan je vangen met een doek, waarin ze met hun hakerige poten blijven hangen. Ook kan een glas of jampot over de wesp heen worden gezet, waarna met een kartonnetje de opening wordt afgesloten en de wesp buiten vrij wordt gelaten. Een klap met een vliegenmepper slaat ze meestal alleen maar buiten westen. Wespen kunnen agressief reageren!

Een wespennest verwijderen

Contacteer de brandweer voor wespenverdelging via hun e-loket.

Mocht het e-formulier niet werken, dan kan je telefoneren naar 011 54 29 00.

Als het nest nog klein is en op een gemakkelijk bereikbare plaats zit, kan je zelf wat wespenpoeder in de vliegopening spuiten. Doe dit in de late avond of de vroege morgen. Alle wespen zitten dan in het nest, en omdat het dan kouder is zijn de wespen traag.
Als het nest op een moeilijk bereikbare plaats zit of heel groot is, kan je het beste de hulp van een professionele bestrijder inroepen. Professionele bestrijders dragen handschoenen, een masker met een beschermingsfilter en een overall om zowel contact met het bestrijdingsmiddel als wespensteken te voorkomen.

Meer info