Wolven

Wat

De wolf is intussen al een tijdje terug in ons land. Wolven voeden zich vooral met wild zoals everzwijnen, reeën en konijnen. Soms valt de wolf ook kleinvee aan, omdat het vaak makkelijke prooien zijn. Waakzaamheid en preventieve bescherming zijn dus essentieel om schade te voorkomen.

Wat kan je doen?

Meld een wolf of sporen van een wolf via: het e-loket van Natuur en Bos of via www.welkomwolf.be

Een wolf-werende afsluiting is een afsluiting waar een wolf niet onder, niet door en niet over kan, en die bovendien afschrikt. De beste afsluiting is elektrische draad.

Je kan ook een gratis rescue kit van ANB uitlenen als de wolf in jouw buurt dieren heeft gedood en jouw eigen omheining nog niet is aangepast. Dit is een raster van 400 meter lang met stroomklok. Je kan de rescue kit aanvragen bij ANB. Het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB) kan je indien nodig helpen om de rasters sneller te plaatsen. Het WFTB is een vrijwilligersnetwerk, opgericht door Natuurpunt, WWF en Natagora. Het biedt gratis praktische en technische hulp aan veehouders in de omschakeling die gepaard gaat met de terugkeer van de wolf. Wil je een beroep doen op WFTB of zelf vrijwilliger worden, neem dan een kijkje op www.wolffencing.be.

Professionele landbouwers in risicogebied kunnen bij het Departement Landbouw en Visserij VLIF-steun aanvragen. In de toekomst komen er bijkomende steunmaatregelen om afsluitingen voor professionele landbouwers wolf-werend te maken. Meer info is nog niet beschikbaar.

Schadevergoeding

Bij schade door toedoen van de wolf wordt altijd een schadevergoeding betaald. Ook als de afsluiting niet wolfbestendig is. Je moet wel kunnen bewijzen dat de schade door een wolf werd aangericht. Daarvoor moet de inspectiedienst van Natuur en Bos een vaststelling komen doen. Heb je een dood of verwond dier? Contacteer zo snel mogelijk Natuur en Bos via 011 74 25 03. of doe binnen 12 dagen melding via het e-loket van Natuur en Bos
Iedereen kan een schadevergoeding aanvragen, niet enkel veehouders. Vergoedingen lager dan € 50,00 worden niet uitbetaald.

Meer info

Agentschap Natuur en Bos