Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Verklaring over de milieueffectrapportage

De Vlaamse Regering keurde op 10 maart 2023 het besluit tot definitieve vaststelling van de programmatische aanpak stikstof goed. De milieueffecten van de programmatische aanpak stikstof (PAS) werden onderzocht in een milieueffectenrapport (plan-MER, met kenmerk PLMER-0257) en bijhorende passende beoordeling. Conform de geldende regelgeving over de milieueffectrapportage (artikel 4.2.11, § 7 DABM) geeft deze verklaring aan:

  • hoe de milieuoverwegingen in het programma zijn geïntegreerd;
  • hoe rekening is gehouden met het goedgekeurde plan-MER en de inspraak naar aanleiding van het openbaar onderzoek, de adviezen en het resultaat van de grens- of gewestoverschrijdende
    raadpleging;
  • waarom is gekozen voor het programma zoals het is aangenomen, in het licht van de andere redelijke alternatieven die zijn behandeld.

De opmaak van de PAS en van het daarbij horend milieueffectenonderzoek verliepen parallel. Zo kon de opmaak van de PAS voortdurend ondersteund worden door tussentijdse resultaten uit de
milieueffectrapportage. Dit wordt geduid in het plan-MER.

De ontwerp PAS werd vervolgens samen met het ontwerp plan-MER onderworpen aan een openbaar onderzoek en aan advisering. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek en de advisering werd de ontwerp PAS bijgesteld. Het ontwerp plan-MER werd aangevuld naar aanleiding van deze bijstellingen aan de ontwerp PAS.

De wijze waarop de ontvangen inspraak, de adviezen en het resultaat van de grens- of gewestoverschrijdende raadpleging op het ontwerp plan-MER verwerkt werd, wordt uitvoerig beschreven in de Replieknota MER. Die replieknota is opgenomen in bijlage O bij het plan-MER, en is raadpleegbaar op www.vlaanderen.be/stikstof.

De verwerking van de inspraak, de adviezen en het resultaat van de grens- of gewestoverschrijdende raadpleging op de ontwerp PAS, is raadpleegbaar in de Antwoordnota PAS. De Vlaamse Regering heeft deze Antwoordnota PAS opgenomen als bijlage bij de nota aan de Vlaamse Regering bij het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2023 tot vaststelling van een programmatische aanpak stikstof. Deze nota is raadpleegbaar op www.vlaanderen.be/stikstof.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2023 tot vaststelling van een programmatische aanpak stikstof beschrijft in de motivering hoe rekening is gehouden met het goedgekeurde plan-MER. Conclusies van het plan-MER die van belang zijn voor de vaststelling van de programmatische aanpak stikstof zijn in het bijzonder:

  • Uit het plan-MER blijkt de effectiviteit van de PAS wat betreft de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op
    SBZ-H structureel en planmatig terug te dringen.
  • In de passende beoordeling wordt de PAS gunstig beoordeeld.
  • Er zijn geen aanzienlijk negatieve milieueffecten te verwachten.

Het plan-MER concludeert dat aangezien de PAS geen aanzienlijk negatieve effecten met zich meebrengt, er ook geen grote behoefte is aan milderende maatregelen. Het opzetten van een flankerend beleid voor de landbouwsector in het kader van de PAS is op zich de belangrijkste milderende maatregel voor wat het maatschappelijk en sociaal effect van de PAS betreft. De programmatische aanpak stikstof bevat dan ook een uitgebreid pakket flankerende maatregelen.

Naast de in de PAS opgenomen monitoringsmaatregelen en de reeds bestaande monitoring zijn geen bijkomende monitoringsmaatregelen vereist. De motivatie waarom is gekozen voor het programma zoals het is aangenomen, onder meer in het licht van de andere redelijke alternatieven die zijn behandeld, is opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2023 tot vaststelling van een programmatische aanpak stikstof, raadpleegbaar op https://beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be.

bijlage: Programmadocument PAS

Heb je nog een vraag?

Contacteer het omgevingsloket van de Vlaamse Overheid