Archief

Archief

Wat

Het gemeentelijk archief is in de eerste plaats een gebruiksobject voor de gemeentelijke administratie.  Daar vinden de medewerkers alles terug wat in de voorbije jaren en eeuwen door hun voorgangers aan documenten is nagelaten.

Voor genealogen en historici stellen we deze documenten ook open.  Zij kunnen er immers de geschiedenis van de gemeente, de samenstelling van hun familie of de levensomstandigheden van vroegere eeuwen in terug vinden. 

De gegevens van de akten van de burgerlijke stand van 1794 tot nu van de vroegere gemeenten Bocholt, Kailille en Reppel zijn eveneens te raadplegen. Stukken jonger dan 100 jaar worden niet ter inzage gegeven om de privacy van personen te beschermen. 

Je kan je bezoek aan het archief online voorbereiden. De website van het rijksarchief geeft je digitale beelden van de akten van de bevolkingsregisters en de parochieregisters (arch.arch.be – search.arch.be).

Bij het raadplegen van de gegevens wordt rekening gehouden met de wet op de privacy, de archiefwet en het decreet openbaarheid van bestuur. Er worden geen stukken uitgeleend!

Het maken van fotokopies is (tegen betaling) mogelijk.

Hoe aanvragen

Wil je het archief raadplegen? Maak dan eerst een afspraak:

  • Registers van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters: maak je afspraak via de dienst Burgerzaken
  • Gemeentelijk archief: maak je afspraak via de dienst Info & Onthaal