Jumelage met Duits Bocholt

Jumelage met Duits Bocholt

Sinds 1952 ….

Historisches Rathaus (stadhuis) Bocholt (D)

In 1952 reed een bus van het Kolpingkoor uit Bocholt (D) richting Noord-Frankrijk voor hun jaarlijkse uitstap. Onderweg zagen ze in de buurt van Maaseik een wegwijzer richting “Bocholt” staan. Ze waren verwonderd en besloten een bezoekje te brengen aan dat andere Bocholt. In onze gemeente werden ze hartelijk onthaald en meteen werden er afspraken gemaakt voor tegenbezoeken. Zo ontstond jaren geleden – vlak na de tweede wereldoorlog – een vriendschapsband tussen twee gelijknamige gemeenschappen.
De feesten ter gelegenheid van 200 jaar Brouwerij Martens in 1958 deden de samenwerking tussen de twee Bocholt’en helemaal openbloeien, hetgeen ook resulteerde in de oprichting van het Bocholter carnaval.

Op 16 juni 1980 ondertekenden burgemeester Berghs en burgemeester Hochartz de officiële partnerschapsoorkonde.

Bocholt (D)

wapenschild Duits BocholtBocholt (D) is een stad van bijna 72.000 inwoners in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. De moderne stad is vooral gekend als winkelcentrum maar heeft ook een uitgebreide industrie (o.a. Siemens en Flender).
Wat opmerkelijk is, is dat ook Bocholt (D) een riviertje heeft dat men de Aa noemt. Ook het dialect van beide gelijknamige gemeenschappen heeft veel gelijkenissen.
Bocholt (D) is ook nog verzusterd met Rossendale (Groot-Brittannië), Aurillac en Arpajon sur Cère (Frankrijk) en Akmene (Litouwen) en heeft vriendschapsbetrekkingen met Wuxi (China) en Vlora of Vlorë (Albanië).

Wat

Bezoek Bocholt (D)

De afstand van Bocholt (B) naar Bocholt (D) bedraagt ongeveer 140 km. Dit maakt van een bezoekje aan Bocholt (D) een ideale daguitstap.
Het gemeentebestuur van Bocholt komt financieel tegemoet aan personen of verenigingen die onze partnerstad willen bezoeken ().
Voor een overnachting kan je rekenen op een bijdrage van € 10,00 (ongeacht het aantal overnachtingen).  Voor de verplaatsing krijgt een vereniging een maximale bijdrage van € 400,00. Wanneer je op uitnodiging van ons gemeentebestuur met eigen vervoer naar Duits Bocholt rijdt, heb je recht op een verplaatsingsvergoeding van € 100,00 per voertuig. Verder betaalt de gemeente de inschrijvingskosten voor de deelname aan internationale jeugdkampen terug en de uitkoopsom van artiesten of amateurkunstenaars met een maximum van € 500,00.

Hoe aanvragen

Je kan de subsidie hier aanvragen.