Kuieren door het dorp 7

Kuieren door het dorp 7

Brugstraat vanaf de Dorpsstraat

In 1933 werd de Brugstraat naar de nieuwe stalen boogbrug over het kanaal aangelegd, midden door de akkers van de familie Jaak Capals-Trien Souts waarvan de boerderij op de Heuvel lag. De oudste zoon Jaan nam die ouderlijke boerderij over en de ouders en drie andere kinderen bouwden een woning langs de Brugstraat.

Op de plaats waar de Brugstraat hier begint lag eerder de woning van de vroegere gemeentesecretaris Jef Verjans-Roovers.

De helling van de oprit naar de brug begon ter hoogte van de huidige school ‘de Brug’. Die helling heette in Bocholt ‘de ramp’, naar het Franse woord voor een brughelling ‘rampe de pont’.

Die ramp werd weer verwijderd in 1974, toen de brug weer een andere ligging kreeg.

Er kwam al snel allerlei kleinhandel naar de Brugstraat: een van de eerste was ‘To Bel’ (Bèr en To Van Bogget-Jans) op de hoek, met een uitgebreid aanbod van allerhande snuisterijen en artikelen voor ‘vrouwelijke handvaardigheid’. Verder lagen er café ‘Buitenlust’ met kegelbaan en kapsalon voor dames en heren van Toine en Miet Giebels (Dreesen-Van Bogget), de electrozaak van Marcel en Mariette Ceelen-Heynickx, de sigaren- en drankenhandel van Bèr en Annie Hindrix (Kerkhofs-Kenis), apotheker Albert Clauwers-Evens, bakker François en Margriet Van Hout-Lehaen, de zaden- en sproeistoffenwinkel van Gerard en Lies Maasen-Vastmans, en aan de overzijde: het café ‘Boerenkapel’ van Henri en Mia Dreesen-Geelen, de Delhaize-kruidenierswinkel van Louis en Josefien Bosmans-Schoofs, de winkel van zink- en plaatslager Henri en Lena Baeten-Hoogsteyns, dokter Henri Peten-Van Iersel.

In 1965 vestigde het Rijksonderwijs (nu Gemeenschapsonderwijs) hier de lagere ‘staatsschool’, nu GO!-school ‘de Brug’. De oorspronkelijke betonnen prefab-paviljoenen werden in 2014 vervangen door het mooie ronde schoolgebouw en de gemeentelijke kinderopvang ‘Scooby Doo’.