Kuieren door het dorp 9

Kuieren door het dorp 9

Voormalig klooster van de Zusters van de Voorzienigheid

Nadat de Brugstraat aangelegd was had je dit zicht op de Kloosterstraat.

 

Langs de Kloosterstraat lag vorige eeuw de meisjesschool. Burgemeester en sigarenfabrikant J.F.H. Truyen stond in 1879 grond af voor de bouw van de eerste lagere school voor meisjes. In 1903 werd op de fundamenten van zijn afgebroken woning het klooster gebouwd en kwamen de eerste zes Zusters van de Voorzienigheid (waarvan slechts één Vlaamse) naar Bocholt om het onderwijs voor de meisjes op zich te nemen. Hetzelfde jaar werden daarvoor klaslokalen bijgebouwd.

Na de fusie met de jongensschool werd het in 1990 een gemengde lagere school, die in 2015 verhuisde naar de basisschool ‘de Driehoek’ aan het Matthijsplein bij het Biotechnicum.

Vanaf 1964 waren er aan de Kloosterstraat ook klassen voor Bijzonder Lager Onderwijs.

In 1925 werden er door de zusters naschoolse leergangen ingericht over huishoudkunde en landbouw. 1940 werd met een eerste ‘naaischool’ gestart als naschools beroepsonderwijs voor meisjes. In 1956 werd die uitgebreid met een tweede klas.

Vanaf 1957 werd de naaischool vervangen door middelbaar technisch onderwijs voor meisjes: het Technisch Instituut Sint-Jozef, dat in 1983 zijn onderwijsbevoegdheden afstemde met de Middelbare Landbouwschool en na nog enkele herstructureringen daarmee in 1988 één school, het Biotechnicum werd.

In 1945 was de Kapelstraat nog een mooie groene laan. Hier trekt in juli 1945 een stoet processiegewijs van de Heuvel naar de kerk ter gelegenheid van de eremis van Leo Schetz.

De schoolgebouwen werden in 2015-2017 afgebroken om plaats te maken voor het bouwproject ’Levenslang wonen in Bocholt’. Het klooster werd als religieuze instelling opgeheven in 2005. Het kloostergebouw heeft na zijn aanpassing in 2020 grotendeels zijn oorspronkelijke uitzicht uit 1903 behouden. De dakkapellen en de veranda zijn in 2020 toegevoegd. Op de plaats van die nieuwe veranda bouwden de zusters in 1927 hun kloosterkapel.

De Kapelstraat werd vroeger in de volksmond de Ezelstraat genoemd, maar heette in de jaren ’50 na de koningskwestie ook een tijd Leopoldlaan. Zoals vele andere wegen in het dorp kreeg ze begin vorige eeuw een laag assen van de zinkovens uit de regio, en werd ze daarom ook wel ‘de assenweg’ genoemd.