Quarantaineregels

Quarantaineregels

De huidige test- en quarantaine regels zijn onhoudbaar in het licht van een snel aantrekkende vijfde golf (omikronvariant).  Daarom worden de regels aangepast vanaf 10 januari 2022.

Wat verandert er vanaf 10 januari?

  • Wie al een boosterprik heeft gekregen of maximaal vijf maanden geleden met de basisvaccinatie ingeënt werd, moet niet in quarantaine na een hoogrisico-contact. Zij moeten ook geen PCR-test laten afnemen.
  • Wie nog geen boosterprik kreeg of langer dan vijf maanden geleden de basisvaccinatie, mogen na vier ­dagen uit quarantaine na een hoogrisico-contact mits er tot en met dag tien een dagelijkse zelftest wordt afgenomen. Ook die mensen hebben dan geen PCR-test meer nodig om de quarantaine te beëindigen.
  • Voor wie niet gevaccineerd is, verandert er niets, met PCR-tests op dag 1 en 7 en quarantaine tot de uitslag van de tweede test.
  • Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie, maar de periode wordt ingekort van tien naar zeven dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag mits negatieve zelftest uit isolatie.
  • klik op de visuals voor een duidelijke pdf

Mensen die recent geboosterd zijn of minder dan vijf maanden geleden hun laatste inenting van de basisvaccinatie ontvangen heeft, zal niet langer in quarantaine moeten gaan na een hoogrisicocontact. Wel wordt gevraagd om uiterst voorzichtig te zijn: maximaal telewerk, geen contact met kwetsbare groepen, en draag een FFP2-masker als het kan.