Tegelwippen

Tegelwippen

MAAK VLAANDEREN/BOCHOLT GROENER

Help jij Bocholt aan het grootste aantal gewipte tegels? 

Het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen 2024 is begonnen! Iedereen kan meedoen: breek in jouw voor-, achter- of geveltuin tegels of een andere soort verharding uit en plant groen in de plaats. Registreer dit vóór 1 november 2024 op de website van het VK Tegelwippen, en je maakt kans op een prijzenpakket en eeuwige roem als ‘tegelwipper van de maand’.

Tegelwippen voor het klimaat

Er zijn veel goede redenen om te ontharden. Vlaanderen is een zeer sterk verharde regio. Door het afdekken van de bodem gaan belangrijke natuurlijke functies van de bodem en de open ruimte verloren. Het gebruik van asfalt en beton zorgt voor het vasthouden van warmte en hittestress. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Hemelwater dat terechtkomt op verharding kan afstromen en elders leiden tot wateroverlast. Door de snelle afvoer via verharde oppervlakten naar riolering en rivieren kunnen de grondwatervoorraden bovendien onvoldoende aangevuld worden, met droogte tot gevolg.

Verharding vermijden en actief ontharden zijn belangrijke maatregelen om de impact van droogte, hitte en wateroverlast te temperen. Ontharding draagt bovendien ook bij aan biodiversiteit, betere bodemkwaliteit en een aangenamere leefomgeving.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Bocholt streeft in haar klimaatactieplan naar 1m² ontharding per inwoner tegen 2030. Bij elke (her)aanleg van een straat of plein bekijkt de technische dienst kritisch op welke manier we kunnen ontharden of verharding kunnen vermijden. 

Maar we hopen natuurkijk dat alle Bocholtenaren massaal gaan tegelwippen!

Boek een tegeltaxi 

Tegels, klinkers en steenpuin kunnen in veel tuinen een nieuwe bestemming krijgen. Zo zorgen we voor een gesloten materialencyclus. De website (Vlaams Kampioenschap tegelwippen) staat boordenvol inspiratie. Neem zeker ook een kijkje op ‘Tegelwippen, hoe begin ik er aan?’ Als je een beetje handig bent kun je van je oude tegels een plantenbak of kruidenspiraal maken of een muurtje bouwen om verticaal te tuinieren. Of wie weet kan iemand jouw tegels wel goed gebruiken voor zijn of haar tegelkunstwerk.

Voor diegenen die de uitgebroken tegels niet kunnen hergebruiken, bieden we vanuit de gemeente een tegeltaxi aan. Wens je de ‘gewipte tegels’ te laten ophalen door de technische dienst? Neem dan even het Q&A-document door en vul het aanvraagformulier in.

Tegels dienen op het openbaar domein of vooraan op de oprit worden aangeboden. En uiteraard gaat het enkel over tegels die werden uitgebroken in het kader van de campagne tegelwippen. Iedereen die beroep doet op de tegeltaxi engageert zich om de ontharde zone als groenzone te onderhouden.

© Iris’ Garden Ecology

Er zijn heel wat gemeentelijke initiatieven die je kunnen stimuleren om op kleine schaal te ontharden:

  • Je kan een bezoek aanvragen van de klimaattuincoach die je helpt bij het klimaatbestendig inrichten van je tuin. De coaches kunnen je een antwoord geven op vragen zoals ‘Waar kan ik het best tegels wippen?’ en ‘Wat voorzie ik in de plaats van de verharding?’ Jouw bijdrage bedraagt 75 euro, de gemeente Bocholt betaalt de rest van de kostprijs.
  • Kom naar onze groene infosessies.
  • Bekijk onze groene premies.

Eindstand VK Tegelwippen 2023

2.982.378 tegels werden er tijdens het kampioenschap in Vlaanderen gewipt. In onze gemeente werden alvast 15.498 tegels vervangen door groen. Met deze tegelstand eindigden we op de 18de plaats in het klassement ‘kleine gemeente’.