Vakantie/reizen in coronatijden

Vakantie/reizen in coronatijden

Corona-attest, corona-certificaat, quarantaine, zelftesten, sneltesten, rode zones ……

 

Op reis gaan is momenteel geen gemakkelijke zaak, te meer omdat de regels snel veranderen en omdat verschillende landen er andere regels op nahouden.

Op deze sites vind je steeds de meest actuele informatie.

  1. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
  2. https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat
  3. https://www.covidsafe.be/ 
  4. https://reopen.europa.eu/nl

De huisartsen van onze Eerstelijnszone en het Noorderhart/Mariaziekenhuis hebben de handen in elkaar geslagen i.v.m. de COVID-testen van reizigers en evenementen. Ze hebben alle info gebundeld op de website van het Noorderhart/Mariaziekenhuis.: http://www.mznl.be/coronatest.

Vanaf  28 juni zal iedereen zelf een code kunnen aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be.
Met deze code kan dan een afspraak gemaakt worden in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken.

Nog vanaf 28 juni zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor moet je ook een speciale code aanvragen via de personal health viewer op mijngezondheid.be die 10 dagen geldig blijft. Met die code kan dan ook een afspraak gemaakt worden in een testcentrum (het dichtsbijzijnde testcentrum is het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt).

Meer info vind je op volgende website: https://www.mijngezondheid.belgie.be/#/

Je kan ook altijd je burgerprofiel raadplegen: https://www.burgerprofiel.be/  Hier kan je al je testresultaten terugvinden en ook of  je al gevaccineerd bent.

Covid Safe app

Ga je binnenkort op reis in de EU? Bewijs dan dat je Covid Safe bent met je persoonlijke Covid-certificaat. Om je persoonlijke covid-certificaat te verkrijgen, installeer je eenvoudigweg de CovidSaveBE-app. (App Store en Google Play). Gebruik je liever een website? Dan kan je terecht op https://www.mijngezondheid.belgie.be en https://burgerprofiel.vlaanderen.be om jouw certificaat te downloaden. Op vraag kan jouw COVID-certificaat ook per post worden toegestuurd. Blijf je tijdens de reis aan de basisregels houden en informeer je over de regels die op je bestemming van kracht zijn.

Meer info over het certificaat op https://www.covidsafe.be/

Met de officiële CovidSafeBE-app download je heel eenvoudig je covid-certificaat. Met dit certificaat kan je veilig en gerust op reis binnen de Europese Unie. https://apps.apple.com/be/app/covidsafebe/id1566902189?l=nl

Verplaatsen van je afspraak

Komt je vakantie in het gedrang door je oproeping tot vaccinatie, dan kan je dit twee tot drie weken in de toekomst verplaatsen. Bevestig de afspraak niet, maar wacht tot er nieuwe sloten worden opengesteld. (meestal ten laatste woensdag worden er sloten voor een volgende periode opengesteld). Dus: als de periode van vaccinatie niet uitkomt: wacht dan een week met bevestigen en kijk de week erna of er wel geschikte slots openstaan.