Culturele uitstap Zomeropera 10 juni 2023

Culturele uitstap Zomeropera 10 juni 2023

Wat

Zomeropera in Alden-Biesen – zaterdag 10 juni 2023 | 17u55 

Op zaterdag 10 juni 2023 trekt de ‘culturele uitstap’ naar de Zomeropera in Alden-Biesen.

Een rondreizend operagezelschap strijkt neer in Alden Biesen en het publiek ziet hen aankomen. Terwijl zij de voorbereidingen treffen voor de opvoering van de opera Gianni Schicchi van de Italiaanse componist Puccini, vertelt één van de solisten (Piet Vansichen) meer over de inhoud van de opera en stelt hij, onder muzikale begeleiding van het orkest en de solisten, de hoofdpersonnages voor. Deze prelude gaat op een natuurlijke wijze over in de uitvoering van de opera die integraal wordt opgevoerd met 13 solisten en het Zomeropera orkest onder de leiding van Federico Santi. De opera wordt gezongen in het Italiaans, er wordt een boventiteling in het Nederlands voorzien.

Het verhaal in een nutshell: Buoso Donati laat na zijn overlijden zijn ganse vermogen na aan een kloosterorde, zeer tegen de zin van de ganse familie. Aangezien zijn overlijden nog niet werd bekendgemaakt, neemt buurman Gianni Schicchi zijn plaats in en dicteert een ander testament aan de notaris. Hij heeft de touwtjes in handen en misleidt de familie. Het grootste deel van de erfenis eigent hij zichzelf toe, waardoor hij zijn dochter Lauretta de bruidschat kan geven die ze nodig heeft om te kunnen huwen met Rinuccio, een verre neef van Buoso. Lauretta zingt de bekendste aria uit deze opera: ‘O mio babbino caro’ waarbij ze haar vader smeekt om te mogen huwen met Rinuccio. De familie kan geen bezwaar indienen omdat ze allemaal betrokken waren in het bedrog en ze de grote straf – verlies van een hand en definitieve verbanning uit Florence – vrezen.

De voorstelling duur ongeveer 1u35 minuten en wordt zonder pauze gespeeld. Er worden stoelen voorzien op het parterre gedeelte van de binnenkoer zoals de 2 voorgaande jaren plus een uitbouw van een balkon. Alle 450 plaatsen hebben een zeer goed zicht op het podium en voorzien voldoende zit-en beenruimte. Vooraf is een bezoek aan de publieksbar mogelijk. Consumpties zijn voor eigen rekening. Er kan ter plaatse enkel cash betaald worden.

Deze activiteit wordt georganiseerd i.s.m. stad Peer en gemeente Hechtel-Eksel.

Praktisch

Deelname: € 57,00 (incl. ticket en busvervoer)

Inschrijven: Dienst Vrije Tijd, 089 20 19 31, cultuur@bocholt.be

Vertrekhalte en -uur: Kerkplein Bocholt om 17u55 Terugkomst voorzien rond 24u00