Evenementen

Evenementen

Erfgoedevenementen 2020

Jaarlijks zijn er een aantal evenementen waarbij erfgoed in de kijker staat in heel Vlaanderen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag, Archeologiedagen  …; maar er zijn ook jaarlijks weerkerende of éénmalige lokale evenementen, zoals herdenkingen, tentoonstellingen, lezingen.

Omwille van de coronamaatregelen werden reeds een aantal evenementen uitgesteld of afgelast.

Kalender 2020

  • Tentoonstelling van de Heemkundige Kring Bocholt in bib ‘de Priool’ over ‘ De Duitse inval op 11 mei 1940’ : uitgesteld tot 31 okt – 4 november
  • Archeologiedagen ‘Het verhaal van het Kauliller urnenveld op de Dorperheide’ : uitgesteld tot 9 – 11 oktober.
  • Herdenking vliegtuigcrash Lozen tijdens WO II in juni: afgelast

Traditioneel herdenken we rond 22 juni de crash van een bommenwerper van het Britse leger  in 1944 op Lozerheide. Dit jaar wilden we ook herdenken dat er nog andere vliegtuigen neergestort zijn in Lozen, nl in de Veldstraat, langs de Hamonterweg en in de Rondestraat. Dit wilden we blijvend in herinnering brengen door het plaatsen van infoborden en een fietsroute tussen de verschillende crashplaatsen.

Helaas was het coronavirus een spelbreker en kunnen we omwille van de veiligheid van alle aanwezigen, ouderen en kinderen, deze herdenking niet laten doorgaan. Alles wordt verschoven naar juni 2021.

Toch willen we deze gebeurtenis niet zomaar laten voorbijgaan en geven we hier, op de website van de gemeente Bocholt en de facebookpagina’s van de Heemkundige Kring Bocholt en de gemeente Bocholt, een beknopte samenvatting van het artikel over de vliegtuigcrashes dat verscheen in het tijdschrift ‘Tussen Halt en Stop’ van de Heemkundige Kring Bocholt van november 2019.

‘De eerste bommenwerper die werd neergehaald stortte op 16 juli 1941 neer aan de rechterkant van de Lozerheidestraat, tegenover de Lozerheide.  Het was een Wellington.  De zes bemanningsleden kwamen allen om.  De piloot was een Nieuw-Zeelander, Gordon Osborne.

Een tweede Wellington stortte neer op 31 augustus 1943 achter de Rondestraat.  De brokstukken lagen over een groot gebied verspreid, tot aan Damen (begin van de Leemskuilenstraat).  Ook deze vijf Britse bemanningsleden, onder wie piloot Henry Heron, verloren allen het leven.

Op 22 april 1944 was het de beurt aan een Halifax van de Canadese luchtmacht.  Het eindigde achter in de Veldstraat.  Vier van de zeven bemanningsleden, ook wie de piloot Wilfred Carter, overleefden de crash.

Precies twee maanden later, op 22 juni 1944, kwam een Lancaster neer in de Lozerheide.  Zes van de zeven bemanningsleden verloren er het leven.  De zevende, de Canadees MacKenna, sprong uit het neerstortende vliegtuig, maar viel te pletter in St.-Huibrechts-Lille.’

  • Open Monumentendag bij de Sevensmolen en de Luysmolen: 13 september 2020.

Herdenking 11 november Wapenstilstand: in Kaulille vanaf 10u00