Kuieren door het dorp 1

Kuieren door het dorp 1

Kerkhofstraat – Beukenhof

De tweede zondag na Pinksteren trok de Sacramentsprocessie uit. De Kerkhofstraat is hier versierd met de geel-witte processievaantjes en de buurtbewoners hebben de straat bestrooid met bloemblaadjes en plantensnippers. Zowat alle parochiale verenigingen stapten mee in de processie. Hier zien we de schutterij St.-Laurentius marcheren.

 

De Kerkhofstraat en de Kloosterstraat horen tot de oudste straten van het Dorp.

De Kloosterstraat was een deel van de eeuwenoude weg van Bree naar Achel en Hamont.

De Kerkhofstraat heette vroeger de Kreyelerstraat. Vóór het kanaal in het begin van de 19de eeuw Bocholt doormidden sneed was ze immers de hoofdweg van de kerk naar het gehucht Kreyel. Ze sloot aan op de Kreyelerstraat die nu nog aan de overzijde van het kanaal langs een van de oudste boerderijen van Bocholt loopt, het Aerdenhof.

Pas in de 19de eeuw werden de eerste woningen gebouwd langs de Kerkhofstraat en de Kloosterstraat. Zoals op het fotobord zag de Kerkhofstraat eruit tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Links vooraan zie je de textielwinkel van Wieske Bel en kleermaker Bèr Braekers (Braekers-Jans). In het volgende huis woonde haar zus Jeanne en haar man Jules de Met (Truyen-Jans) en daarnaast haar broer, schoenmaker Riekske Bel (Jans-Stephani). Tussen Riekske Bel en Toen Gieris-Kaat van Jentje (Smeets-Langens) lag nog het oude kerkhof.

Rechts ligt het café van Dikke Bas (Henri Bas-Jürgen).

Het parkje ‘Beukenhof’ was in de 19de eeuw tot het midden van de vorige eeuw de ommuurde dorpsbegraafplaats. De statige beukenbomen dateren uit die periode. Het nieuwe kerkhof aan de Plataandreef werd in 1952 in gebruik genomen.

 

 

Zicht op de Kloosterstraat, ca 1920.

Langs de Kerkhofstraat werd door de Zusters van de Voorzienigheid in 1962 bescheiden gestart met een van de eerste woonzorgcentra in Limburg.  Vandaag is ‘De Voorzienigheid’ een instelling met een woonzorgcentrum, serviceflats en assistentiewoningen, een dagcentrum voor 65-plussers en mogelijkheid voor kortverblijf voor bejaarden.

 

 

 

 

 

 

De Kloosterstraat 100 jaar geleden. Er waren toen nog maar weinig straten verhard in Bocholt.

Langs de Kloosterstraat lag vorige eeuw rechts de meisjesschool, over de hele straatlengte vanaf de Kerkhofstraat tot aan het klooster.

Aan de linkerkant woonden een eeuw geleden kleine zelfstandigen: schrijnwerker Aegten-Zengers, café Voets, kleermaker Vester Drieskens-Kollee, aannemer en barbier Geel Giebels (Dreesen-Driesen) en schoenmaker Bèr Bel (Jans-Driesen).

Veel Bocholtenaren zullen zich nog herinneren wie er later kwam: slager Henri van de Winning (Brebels-Kerkhofs), schrijnwerker Thieu Aegden-Lucas, het café en winkel van Jaak en Lies Van Erum-Van Erum, café en winkel van Clé Thijs-Achten, schoenmaker Frens Bel en vroedvrouw Maria Criens (Jans-Reyners).