Nieuwsbericht

41 Limburgse gemeenten stappen in nieuw provinciaal klimaatbomenproject

4 mei 2023

41 Limburgse gemeenten, waaronder Bocholt, tekenden in op het nieuwe provinciale project “Klimaatbomen in Limburg”. Daarmee engageren ze zich om tegen september 2024 stappen te zetten rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid. Gisteren signeerden de burgemeesters en schepenen symbolisch het charter en klonk het officiële startschot van het klimaatbomenproject dat tot en met augustus 2024 loopt met de steun van Limburg Sterk Merk (LSM).41 Limburgse gemeenten tekenden in op het nieuwe provinciale project “Klimaatbomen in Limburg”. Daarmee engageren ze zich om tegen september 2024 stappen te zetten rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid. Gisteren signeerden de burgemeesters en schepenen symbolisch het charter en klonk het officiële startschot van het klimaatbomenproject dat tot en met augustus 2024 loopt met de steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

5 belangrijke aandachtspunten voor een klimaatrobuust bomenbestand

Provincie Limburg werkt in het kader van klimaatadaptie al enige tijd rond klimaatbomen in de woon- en werkomgeving. Dit met een gezond, divers en klimaatrobuust Limburgs bomenbestand voor ogen. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  1. het promoten van een doordacht bomenbeleid via plannen
  2. het werken aan een diversiteit aan bomen
  3. bomen oud laten worden
  4. bomen combineren met ander groen
  5. en werken aan klimaatbestendige groeiplaatsen.

Planmatige aanpak gemeentelijk bomenpatrimonium

Via projecten wil de provincie ook concreet aan de slag gaan. Zo maken we sinds 2020 samen met experten werk van een lijst van boomsoorten die geschikt zijn voor de bebouwde omgeving en het veranderende klimaat. En dankzij de steun van LSM kunnen we nu inzetten op een planmatige aanpak van het gemeentelijk bomenpatrimonium.

“Dat er nood is aan ondersteuning van Limburgse gemeenten in het kader van een planmatige, doordachte aanpak van het gemeentelijk bomenbestand is duidelijk, als je de 41 inschrijvingen bekijkt”, meent Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Klimaat. “Het is dan ook geen eenvoudige klus. Je moet de belangrijke functie van bomen duidelijk maken én er naar handelen. Dat betekent dat je er rekening mee houdt tijdens het ontwerp, de aanleg en het beheer van je domeinen. Het gaat niet alleen over waardevolle bomenbestanden behouden, maar ook over het uitbreiden en investeren in de toekomst. En dan mag je de burger niet vergeten die de boom soms liever ziet gaan dan komen.”

Focus op intensieve trajectbegeleiding op maat

Lambrechts vervolgt: “Toen we in 2022 een project indienden en goedgekeurd kregen bij LSM hebben we bewust gekozen voor een aanpak die een intensieve trajectbegeleiding van gemeenten door experten inhoudt. Ik hoop echt dat we tegen augustus 2024 een flinke stap voorwaarts hebben gemaakt. Dit alles binnen de grenzen van wat een tweejarig project kan bereiken natuurlijk.”
Concreet zet “Klimaatbomen in Limburg” in op volgende onderdelen:

  1. begeleiding bij de inventarisatie van gemeentelijke bomenbestanden
  2. begeleiding bij het opstellen van een bomenvisie, -beleidsplan, -beheerplan
  3. onderzoek en beheer van welbepaalde bomen
  4. communicatie naar en sensibilisatie van inwoners en
  5. de uitbouw van kennis bij het personeel van de gemeenten.

Omdat de situatie in Limburg erg verschilt – sommige gemeenten hebben al een visie, inventarisatie en beheerplan, andere staan nog maar aan het prille begin – is er een divers aanbod uitgewerkt. Voor elk wat wils dus. Specialisten krijgen daarbij een centrale rol toebedeeld en er wordt op maat gewerkt. De experten die door de provincie worden aangeduid, gaan zelf geen inventarisaties doen of plannen maken voor de gemeenten. De gemeenten blijven daar zelf het initiatief nemen. Ze krijgen wel ondersteuning door intensieve 1-op-1 gesprekken met specialisten, via vormingen of lerende netwerken en het voorzien van modelbestekken. Via het ter beschikking stellen van European Tree Technicians (ETT) en European Tree Workers (ETW) kunnen gemeenten tijdens het project ook effectief bomen laten evalueren en verzorgen. Dit zijn vooral bomen met een voorbeeldfunctie. Tot slot wordt een loket voor vragen opgericht (wel enkel voor gemeenten) en communicatie- en sensibilisatiemateriaal uitgewerkt.