Nieuwsbericht

Samen zingen, bouwt bruggen

30 oktober 2023

Projektchor Partnerstädte uit Duits Bocholt bezoekt onze gemeente en zingt samen met Bocanto een geslaagd Jumelageconcert

In het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 oktober bezochten een veertigtal personen van het Projektchor Partnerstädte onze gemeente. Dit koor uit Duits Bocholt is een gelegenheidskoor, samengesteld uit leden van diverse koren, met als doel om samen te zingen in en met koren uit alle partnersteden van Duits Bocholt. Ze waren al een keer eerder te gast in ons Belgische Bocholt en vorig jaar was ons Bocanto-koor nog in Duits Bocholt bij hun te gast voor het concert ‘Europa zingt’ ter gelegenheid van de feesten in het kader van 800 jaar Stadt Bocholt.

Op zaterdag bracht het koor een bezoek aan de St.-Laurentiuskerk en het torenverplaatsingsmuseum. De deskundige uitleg van gids Frido Steensels deed ogen fronsen: tot wat een grootse daden is men in staat in de kleinere versie van het grote Bocholt. Daarna stond er een korte wandeling op het programma. Daarbij maakte men een stop in onze bib, waar men ook terstond de akoestiek van de ‘priool’ heeft getest. Het regenachtige weer kortte de wandeling echter aanzienlijk in en men zakte iets eerder af naar ’t Huis van de Gemeente, waar het koor gastvrij ontvangen werd door schepen van jumelage Bert Schelmans. Het was een luchtige, spontane ontmoeting waarbij vaak en hartelijk werd gelachen. Zowel de voorzitter van het koor, Leo Hessling, als plaatsvervangend burgemeester Gudrun Koppers, die lid is van het Projektchor: benadrukten de fijne contacten tussen de twee Bocholt’en. Zingen overstijgt grenzen, en in deze tijden van oorlog en haat, zijn ontmoetingen als deze van een nog grotere symbolische waarde.

Op zondag stond het traditionele bezoek aan het Brouwerijmuseum op het programma. Een leuke ontspannende rondleiding, als voorbereiding van het concert dat in de namiddag gepland was.

De St.-Willibrorduskerk van Reppel en het nieuwe buurthuis vormden het prachtige decor voor het jumelageconcert. Schepen van cultuur Lieve Theuwissen heette alle gasten en beide koren van harte welkom en benadrukte nogmaals hoezeer onze gemeente deze jumelage koestert.  Ze nodigde de aanwezigen alvast uit voor de receptie die de gemeente na het concert aanbood aan de koren en het publiek. Bocanto, onder leiding van hun nieuwe dirigent Frederik Verhooghe, beet de spits af en gaf het beste van zichzelf met een uitgelezen, maar ook gedurfd programma. Daarna was het de beurt aan het Projektchor onder leiding van dhr. Klaus Tewes.

Als afsluiting zongen beide koren nog samen Beethovens ‘Freude schöner Gotterfunken”, de officiële Europahymne.

Tijdens de korte receptie werd nog meer samen gezongen en plannen gemaakt voor een nieuw ontmoeting…