Nieuwsbericht

’t Huis van de gemeente wordt klimaatrobuust

13 februari 2024

Nadat vorig jaar de omgeving van ’t Bocholter Huis van de gemeente al werd vernieuwd, starten nu de werken om het gebouw zelf C0²-neutraal te maken. Er komt o.a. een groendak, bijkomende zonnepanelen, een isolerende buitenschil en groenwand.

Het gemeentehuis van Bocholt dateert oorspronkelijk uit 1966 en werd vergroot in de periode 1988-1990. De binnenkant kreeg een grondige facelift met een totale renovatie van 2009 tot 2012. Vorig jaar werd de omgeving rond ’t Huis van de gemeente al gerenoveerd: er kwam nieuwe bestrating, parkings, wadi’s en veel groen. Nu starten de werken om het gebouw zelf klimaatrobuust te maken.  Het doel is om er een C0²-neutraal van te maken.

Naast spouwmuurisolatie en een isolerende laag van 14 cm steenstrips, komt er een groendak, hetgeen niet alleen isolerend werkt, maar bovendien dienst zal doen als waterbuffering. Het zadeldak verdwijnt. Dit was dringend aan vernieuwing toe en er was ook waterinsijpeling. Op het nieuwe platte dak creëert men zo ook plaats voor bijkomende zonnepanelen. Aan de linkerzijde van het gebouw komt er een groenscherm. Deze zijde is immers het meest op de zon gericht en warmt het meeste op. De wand zorgt voor een koelingseffect. De nieuwe beplanting die vorig jaar rond ’t Huis van de gemeente werd aangeplant wordt verwijderd en hergebruikt op diverse andere plaatsen in de gemeente. De totale werken, die uitgevoerd worden door A.O. Driesen uit Pelt kosten ongeveer 1 miljoen euro. Maar de energiebesparing van het nieuwe gebouw zou tot € 40.000 per jaar kunnen opbrengen.

Tegelijkertijd wordt de elektriciteit binnen het gebouw vernieuwd om te voldoen aan de huidige richtlijnen en de opmerkingen van de brandweer ter zaken.