Nieuwsbericht

Trajectcontrole op Brogelerweg tegen overdreven snelheid

19 juli 2023

Op woensdag 26 juli stelt de gemeente Bocholt de trajectcontrole op de Brogelerweg in dienst. Om de verkeersveiligheid te waarborgen moeten doortastende maatregelen genomen worden om er de snelheid naar beneden te krijgen.

Overdreven snelheid blijft één van de voornaamste oorzaken van zware ongevallen in het verkeer. Daarom blijft het aanpakken van snelheidsovertredingen een speerpunt van de politiezone Carma én het gemeentebestuur van Bocholt.

“Zo ook op de Brogelerweg.”, verduidelijkt burgemeester Stijn Van Baelen, ”We ontvingen diverse klachten van buurtbewoners over overdreven snelheden aldaar. De snelheidsmetingen van de politie en onze eigen dienst mobiliteit van oktober vorig jaar bevestigen deze klachten alleen maar. We creëerden hier een zone 50 om de veiligheid van de zachte weggebruikers op weg naar en komende van sportzone ‘Damburg’ te vrijwaren. Het uitgaande verkeer richting Peer houdt zich nog redelijk goed aan die snelheid, maar het is vooral het inkomende verkeer, richting sporthal dat ons zorgen baart: we stelden een overtredingspercentage vast van maar liefst 59,70 %. Dat betekent dat bijna 6 op 10 voertuigen er te snel rijdt!.”

De trajectcontrole loopt van aan de wegversmalling ter hoogte van het kruispunt met de Eikenlaan (naar de sportzone) tot aan het kruispunt met de Gelehoekstraat. De verkeersdienst van politiezone Carma heeft dit onderzocht en vond dit de meest geschikte plaats om de zone 50 af te bakenen. Als je van Grote Brogel komt, krijgt de omgeving hier een ander karakter omdat daar de lintbebouwing begint en bovendien nader je een sportzone waar verschillende verkeersdeelnemers samenkomen. Op technisch gebied moet ook de minimumlengte voor het invoeren van een trajectcontrole gerespecteerd worden.

Ieder voertuig wordt in beide richtingen gecontroleerd: houd je dus aan de opgelegde snelheid van 50 km/u!  Als je er minder dan 20 km/u te hard rijdt, betaal je een GAS-boete van € 53,00 voor de eerste 10 km/u die je te hard rijdt. De boete wordt vermeerderd met € 11,0 voor elke bijkomende kilometer per uur waarmee de toegelaten snelheid wordt overschreden (omdat de zone binnen een bebouwde kom ligt).

Als je er 20km/u of meer te hard rijdt, wordt de overtreding onderworpen aan het strafrecht en is het openbaar ministerie bevoegd.

Burgemeester Van Baelen: “Bij het invoeren van deze eerste trajectcontrole in Bocholt, primeert de verkeersveiligheid van vooral de zachte weggebruikers. Hou je dus aan de opgelegde snelheid en maak het veilig voor jou en de andere weggebruikers! Een gewaarschuwd persoon telt voor twee!