Nieuwsbericht

Europees jeugdkamp met als thema ‘klimaat en milieu’

20 juli 2023

66 deelnemers uit de partnersteden en steden waarmee Bocholt (D) vriendschapsbetrekkingen onderhoudt

Zandlopers om de douchetijd te beperken? Navulbare waterflessen voor je dorst? Snoep enkel nog onverpakt verkrijgbaar? De 66 internationale deelnemers aan het Europese jeugdkamp van de stad Bocholt (D) hielden zich bezig met dit soort ideeën en voorstellen. Voor het thema “Jeugd voor de toekomst: mogelijkheden voor klimaatverandering in Europa’ lieten de jongeren oude gewoonten los en deden ze aan milieu- en klimaatbescherming. De stad Bocholt, het daar gevestigde EUROPE DIRECT en de Duits-Franse vereniging uit Bocholt organiseerden van 16 tot 22 juli 2023 het Europees Jeugdkamp met haar partnerorganisaties in vier andere Europese landen en organisaties in drie gastlanden .

Officiële ontvangst in het Europa-Haus

Bocholt Burgemeester Thomas Kerkhoff heette maandag de jongeren (van 14 tot 17 jaar) en hun begeleiders welkom. Ze kwamen uit Bocholt en Bocholts tweelingsteden Aurillac en Arpajon-sur-Cère (Frankrijk), Bocholt (België), Akmene (Litouwen) en het naburige Nederland. Andere deelnemers van buiten de Europese Unie kwamen uit Rossendale (Groot-Brittannië) en Vlora (Albanië). Voor het eerst  was er dit jaar ook een jeugdgroep uit de stad Wuxi (China) aanwezig. De 66 jongeren uit acht landen bogen zich over het onderwerp ‘Klimaat en milieu’.  Op het jongerenkamp van dit jaar kregen ze inzicht in het dagelijks leven, de wereld van werk en natuur op het gebied van klimaat en milieu. De aanpak van Bocholt (D) en het naburige Nederland dienden hierbij als voorbeelden. Tegelijkertijd leerden ze tijdens bezoeken, workshops en rondleidingen hoe klimaat, milieu, soortenbescherming en duurzaamheid een kans kunnen zijn voor Europese samenwerking.

‘Best practice’-voorbeelden, bezoeken en excursies

Aan de hand van ‘best practice’-voorbeelden” uit hun thuisland gingen de jongeren in op de gemeenschappelijke uitdagingen die Europa op milieugebied heeft en welke (grensoverschrijdende) projecten en oplossingen er zijn. Zo was er een excursie naar de Nederlandse ‘Burgers Zoo Arnhem’ rond het onderwerp klimaat en soortenbescherming. Daarnaast bezochten de jongeren de ‘Zwillbrocker Venn’ en leerden ze over maatregelen voor natuurbehoud en biodiversiteit. Ook een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Bocholt stond op de agenda. Daarnaast was er ook tijd voor intercultureel leren, Europese kennisoverdracht en informatie-uitwisseling. Er was ook een lezing van EUROPE DIRECT Bocholt met algemene gegevens en feiten over de ‘Europese Green Deal’. Vervolgens presenteerden de jongeren uit acht landen hun thuisland met verschillende presentatietechnieken.

Voorbeelden van klimaat- en milieubescherming

Voor Albanië bijvoorbeeld zijn de drinkwaterkwestie en de uitzonderlijke hitte van bijzonder belang. De Chinese jongeren uit Wuxi presenteerden fotovoltaïsche technologie voor alternatieve energieopwekking in hun woonplaats. De Nederlandse jongeren presenteerden de dijkconstructie als een maatregel om de zeespiegelstijging tegen te gaan. Ze verwezen ook naar de vele windturbines die de energievraag in hun thuisland moeten dekken. Het onderwerp ‘herbebossing’ stond centraal in de presentatie van de jongeren uit de Britse jumelagestad Rossendale.

Ook plezier en spelletjes maken deel uit van het jeugdkamp

Natuurlijk maakten plezier en spelletjes ook deel uit van zo’n Europees jeugdkamp, zodat de jongeren elkaar kunnen leerden kennen. Naast teambuilding in het Pröbsting klimbos en zwemmen in het BAHIA-bad stonden ook avondspelrondes en een stadsrally door Bocholt op de agenda. Met nieuwe inzichten, het Europese certificaat ‘Youthpass’ en versterkt in hun taalkundige, sociale en persoonlijke vaardigheden, keerden de jongeren zaterdag terug naar hun thuisland als  rasechte ‘Klimaatambassadeurs’.

Aanmoediging en ondersteuning

Het Europees Jeugdkamp van dit jaar werd medegefinancierd door de EU via het ERASMUS+ Jeugdprogramma. De deelstaat Noordrijn-Westfalen bood financiële steun vanuit het financieringsprogramma “Europa in eigen land”. Naast de deelnemende partnersteden zetten ook de Duits-Albanese, de Duits-Britse, de Duits-Chinese Vereniging Bocholt en de Integratieraad Bocholt zich in voor de realisatie van dit Europese jeugdkamp.