Nieuwsbericht

100 jaar Ferm Reppel

24 juli 2023

Van Boerinnenbond tot Ferm, een geschiedenis van honderd jaar, maar altijd  met en voor Vrouwen met Vaart. En voor deze gelegenheid was het op zaterdag 1 juli groot feest in Reppel!

Het feest van 100 jaar Ferm Reppel ging door in de prachtig vernieuwde kerk.  Om 14u00  startte het met een dankviering die door het team zelf gemaakt werd. Met deze gebedsdienst willen zij een voorbeeld stellen en een stimulans zijn voor alle verenigingen zodat zij blijven kiezen voor bezinning en gebed. Momenten van rust, stilte en verdieping blijven kerngedachten van FERM.

Even terug in de geschiedenis.  Op 1 juli 1923, na het lof van 14u30, door E.H. pastoor Lenaers een vergadering gegeven in de school. Hierop werden al de vrouwen en jonge dochters, die tenminste 18 jaar waren, uitgenodigd. Tijdens deze vergadering werd een eerste bestuur aangesteld. Als voorzitster werd mej. Maria Bloemen aangeduid. Mevr. Hubertine Beckers -Lemkens was de eerste schrijfster zoals vroeger de secretaresse genoemd werd.

Deze laatste was, na mej. Maria Bloemen, een hele tijd tegelijk voorzitster en schrijfster. Daarna waren mej. Louisa Janssen,  mevr. Elisa Donné-Hurkmans, mevr. Gertrude Wuyts -Creemers en Jeanne Swinnen-Janssen voorzitsters. Momenteel werken ze in team: ieder kent haar talenten en mag hier het beste van zichzelf geven.

Na het bezinningsmoment werd er naadloos overgegaan naar de academische zitting. Hierin verwelkomde de huidige voorzitster, José Maesen, alle leden en genodigden en schetste het verloop van die 100 jaar Boerinnenbond/KVLV/Ferm in Reppel. Tijdens deze zitting kwamen ook het gemeentebestuur en de Nationaal voorzitster van Ferm aan het woord. Beiden waren heel lovend over de werking van de vereniging. Al die felicitaties waren zeker op zijn plaats. Het is in Reppel nog steeds een bloeiende vereniging met 62 leden. Maandelijks worden er verschillende activiteiten aangeboden.

Vanaf 17u00  werd het feestmaal, in een prachtig met bloemen versierde zaal, geserveerd.

Dat ze FERM goed bezig zijn bewees het team van Ferm Reppel met dit 100-jarig jubileum.

Met dank aan hun trouwe leden wil men, schouder aan schouder verder blijven bouwen aan de werking van hun vereniging!