Nieuwsbericht

Wil jij helpen bij de verkiezingen?

18 maart 2024

2024 wordt een druk verkiezingsjaar! In één jaar tijd trekken we twee keer naar de stembus: voor Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op zondag 9 juni en voor provinciale en gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober.

Recht of plicht?

Voor de verkiezingen van 9 juni geldt stemplicht vanaf 18 jaar. De verkiezingen van 13 oktober zijn niet langer verplicht, hiervoor heb je stemrecht.

Vanaf 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar moeten gaan stemmen voor het Europees Parlement op 9 juni. Ze zullen automatisch op de kiezerslijst staan. De stemming voor deze jongeren is verplicht.

Europees Parlement

Europese burgers die in Bocholt zijn ingeschreven, kunnen in België deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op voorwaarde dat zij minstens 16 jaar oud zijn, over stemrecht beschikken en ingeschreven zijn op de kiezerslijst. De aanvraag tot inschrijving op de kiezerslijst moet ten laatste op 31 maart 2024 gebeurd zijn via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be of door het formulier C/1b te downloaden via verkiezingen.fgov.be.

Bijzitters gezocht voor de verkiezingen op 9 juni!

Heb je zin om de verkiezingen eens achter de schermen mee te maken? We zijn op zoek naar enthousiaste inwoners die de taak van bijzitter van de elektronische stembureaus willen opnemen. Als bijzitter neem je identiteitskaarten aan, controleer je de kiezerslijsten, stempel je kiesbrieven af, en help je kiezers bij het gebruik van de stemcomputer. Hiervoor ontvang je een wettelijke vergoeding. De gemeente zorgt voor ontbijt, lunch, koffie en frisdrank. Ben je Belg, minstens 18 jaar, stemgerechtigd en inwoner van Bocholt? Stel je dan kandidaat door een mail te sturen naar anja.moonen@bocholt.be.