Nieuwsbericht

Schoolzwemmen in zwembad Zuiderpoort in Budel vanaf 1 september 2024

20 december 2023

Net als Oudsbergen en Peer zal ook Bocholt niet ingaan op het aanbod van het AGB van Bree voor een  jaarlijkse tussenkomst in de exploitatie van hun nieuwe zwembad.

AGB Bree vroeg een financieel engagement voor de volgende 30 jaar van € 225.000 per jaar (+  indexatie). Dit echter zou de gemeentelijke financiën in die mate onder druk zetten dat veel andere investeringen of exploitaties niet meer mogelijk zouden zijn.

De mededeling dat de Bocholter schoolkinderen bij niet-deelname van de gemeente geen zwemuren meer krijgen (door reductie van de afmetingen van het zwembad) verhoogde de druk en zette ons aan tot het zoeken naar oplossingen.

Onze sportdienst contacteerde en bevroeg alle omliggende zwembaden. De werkwijze van de uitbaters, het geboden zwemonderricht,  het gewaarborgd toezicht, de mogelijke zwemuren, de kostprijs …   alles werden in kaart gebracht.

Naast het aanbod van het AGB van Bree en het onderzoek van onze sportdienst, bekeken we ook een derde piste in de vorm van een aanbod van recreatiepark Goolderheide. Maar ook in hun verdere ontwikkeling van het vakantiepark, met een voorstel tot het bouwen van een aangepast zwembad en nodige voorzieningen, kan onze gemeente niet participeren.  Ook hier werden de financiële draagkracht en alle juridische constructies die nodig zijn, een obstakel voor de toekomst.  Dit doet evenwel geen afbreuk aan de vrij intense samenwerking tussen onze gemeente en Goolderheide.

Om het schoolzwemmen  – ‘het verplicht leren zwemmen’ – van de leerlingen van onze vijf basisscholen te blijven garanderen, hebben we heel wat onderzoek gedaan en veel samen gezeten om deze complexe toestand te ontwarren.

Kinderen moeten leren zwemmen! Dit behoort tot de eindtermen van de lagere scholen. Als sportgemeente en met een hart voor onze scholen werd een gedegen en voor de scholen een  betaalbaar alternatief gevonden, zonder extra belasting voor de maximumfactuur.

Vanaf 1 september 2024 kunnen onze Bocholter schoolkinderen van het derde studiejaar of graadklas  –  terecht in zwembad ‘Zuiderpoort’ in Budel.

Na deze zweminitiaties kunnen ouders en kinderen er ook terecht voor een A, B of C zwemdiploma. Opmerkelijk in Budel zijn de mooie faciliteiten, de ruime parking, het moderne cafetaria en de uitnodigende zwembadinfrastructuur.

In de kostprijs van de zwembeurten en het busvervoer komt de gemeente tussen in de meerprijs ten aanzien van de vroegere regelingen.

In de overeenkomst wordt een aanvangsperiode van 5 jaar opgenomen met verlenging.

De positieve feedback van 4 basisscholen uit Hamont-Achel omtrent het kwaliteitsvolle zwemonderricht in Budel versterkte onze keuze.